Тази година климатът подложи на изпитания земеделските производители в цялата страна - дълготрайно засушаване през пролетта, брутални градушки, а след това дълготрайни дъждове. 
 
 
Всичко това създаде грижи и главоболия на стопаните от всички сектори на селското стопанство. Късните пролетни студове разсипаха реколтата от овошки – почти няма кайсии, черешите едвам ги обраха, а другото беше смазано от град. Производителите на лавандула жънаха на мокра и студена земя, което автоматично свали качеството на маслото в културата. Розите дадоха свръхдобив, но това пък свали изкупните цени.
 
 
Докато зърнопроизводителите се усетят, дойде време за жътва, но точно тогава пък се изливаха най-тежките дъждове и градушки. Всички обърнаха погледи към царевицата, чието напояване поне се отмени заради влагата, но пък добивът беше заложен в суша.
Общата картина се допълва и от неволите на лозарите. Такава година, като тази, никой не помни през последните 30 години. Станахме свидетели на едновременно узряване на абсолютно всички сортове, казват специалистите.
 

Всичко това, естествено влияе върху пазарът на техника.

 
„Климатът влияе пряко върху резултатите, постигани от фермерите под формата на количества продукция и косвено като цени на продукцията, съобразно пазарната конюнктура най-вече в Европа и Черноморския басейн. Тази година не е изключение с екстремните си
климатични прояви“, коментира Митко Желязков, търговски директор на Булагро Машини АД.
 
 

Появиха се и други изненади.

 
„Жътвата през 2018 година на всички култури бе „изтеглена“ с около месец. Това бе изненадващо и за самите фермери, които не бяха планирали навреме поръчките си. Отказахме много поръчки за български и румънски клиенти, които дойдоха в последните дни преди
началото на жътвата и нямахме технологична възможност да ги изпълним в особено кратките срокове, желани от клиентите“, разказва Найден Йосифов, изпълнителен директор на Металагро АД.
 
 
Не само земеделците в България пострадаха от времето. В цяла Европа това лято настана невиждана суша. Продукцията от почти всички сектори в селското стопанство на Стария континент пропадна.
Тук нашите земеделци имат коз, защото колкото и да имаше поражения, голяма част от оцелялата реколта получава добра и дори доста висока цена. Според търговците на агротехника това е сериозен мотор, който раздвижва пазара на машини.
 
 
Николов отчита, че при тракторите не се наблюдава изменение на пазара. И като бройки и като основни характеристики има стабилност, но в същото време има известен ръст при компактните трактори. „И малките фермери все по често търсят качество, осигуреност с
резервни части и сервиз“, посочва той.

Материалът е част от специалния проект на Трактор.БГ - Есенен обзор на пазара на селскостопанска техника АgriTech Market 2018 Есен  - Изтеглете БЕЗПЛАТНО