Търговците на селскостопанска техника разказват, че по техни наблюдения животновъдите, дори по-малките са започнали да купуват нови машини.
 
 
„Мога да кажа, че се наблюдава ръст при продажбите на машини и оборудване за животновъдството. Темповете са по-бавни, в сравнение например със сектор земеделие, но в животновъдството се забелязва засилен интерес към инвестиране в механизация и модернизация за намаляване на себестойността на крайния продукт“, споделя Николай Стефчов, управител и собственик на Агритоп. Според него има тенденция към търсене на качество и икономичност в разхода на гориво, бързия и надежден сервиз.
 
 
Времето създаде нови възможности за търговците на техника. Земеделците започнаха да се
оглеждат и за машини за есенните обработки.
 
 
Пазарът на инвентар вече е „улегнал”, смята Митко Желязков, търговски директор на Булагро Машини АД. „Големи скокове в количествата не би трябвало да се очакват“, прогнозира той.
 
 
От своя страна Мирослав Николов, търговски директор на Кубота България смята, че се очертава тенденция в този сегмент. „Забелязва се постепенното преминаване към по-прецизна прикачна техника с по-широко използване на нови технологии. Фермерите, обработващи над 2000 дка, твърдо предпочитат марков високотехнологичен инвентар“, категоричен е Николов.
 
 
Търговците отбелязват, че се наблюдава тенденция за търсене на машини, които едновременно могат да извършват две или три операции, т.е. комбинирани машини.
 
 
„Наблюденията ни при пивотните системи са, че търсенето е ориентирано към по- технологични решения. Фермерите обръщат внимание на възможностите за отдалечен достъп до компютъра на поливната система, както и опцията за дистанционно управление посредством смартфон, които им дават възможност да следят и контролират процесите и да променят поливната норма в реално време“, добави отбелязва Иво Куманов от НИК.
 

Времето отвори и друга нужда у фермерите – необходимост от самоходни пръскачки.

 
Такова е наблюдението и на Митко Желязков, търговски директор на Булагро Машини АД. „Пазарът все повече се нуждае от самоходни пръскачки – независимо колко е голямо стопанството. Поради сравнително високата стойност на новите машини, се забелязва
тенденция за търсене на употребявани, добре поддържани машини“, добавя той. На това мнение е и Иво Куманов, който посочва, че от началото на годината също наблюдава повишаване на интереса към самоходните пръскачки, за сметка на прикачните. Като една от
причините той посочва липсата на работна ръка.
 
„Причината е, че при тях традиционно има по-висока производителност“, отбелязва Куманов. Като цяло, според него, тенденцията, която се наблюдава е, че се търсят все по-технологични машини.
 
 
Търговците като цяло наблюдават повишен интерес към новите технологии, които се използват в селското стопанство. „Тенденцията в машиностроенето при самоходните машини е създаването на икономични, ергономични, екологично съобразени интелигентни машини, които да се управляват с минимална намеса на оператора“, коментира Елисавета Маркова от Варекс.
Според нея често пъти човешкият фактор е определящ за използване на всички функционалности на машините за постигане на максимална ефективност при обработките.
 

Материалът е част от специалния проект на Трактор.БГ - Есенен обзор на пазара на селскостопанска техника АgriTech Market 2018 Есен  - Изтеглете БЕЗПЛАТНО