Търговията със селскостопанска техника в България остави зад гърба си периода на спад и през последната година уверено се завърна в зоната на растежа.
 
 
Финансовите отчети за 2017 г. на най-големите компании в сектора очертават картината на добре развит пазар със силна конкуренция и компетентност в търсенето и предлагането. В подчертано динамичната среда в селското стопанство с акцент върху интензивното земеделие опитът и силното взаимодействие с клиентите реално се възнаграждават с по- високи печалби.
 
Периодът беше добър за разширяване на продуктовата база, за разгръщане на сервизното обслужване и за навлизане на нови територии, като прецизното и цифровото земеделие. Увеличи се персоналът в сектора. Пазарът на селскостопанска техника доближи през 2017 г. един милиард лева.
 
Приходите на компаниите от ТОП 100+ достигнаха 933 млн. лева. Сумата е по-голяма от отчетените през 2014 г. 800 млн. лева, и през 2016 г. - 890 млн. лева. Резултатите отстъпват единствено на върховата 2015 г., когато продажбите са на стойност 1.203 млрд. лева.
 
Следва да се подчертае, че отчетените през 2015 г. равнища не са показателни за пазара, понеже това е годината с концентрирано отпускане на субсидии по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), фокусирани върху закупуването на селскостопанска техника.
 
 
През 2015 г. беше обявен извънреден прием по мярка 121 – Модернизиране на земеделски стопанства, по ПРСР (2007-2013 г.), с бюджет от 50 млн. евро за доставки в този сегмент. През същата година тръгна и подмярка 4.1 – Инвестиции в земеделските стопанства, от ПРСР (2014-2020 г.) с бюджет от 150 млн. евро. Земеделската техника беше допустима за финансиране и по подмярка 6.1 – Стартова помощ за млади земеделски стопани, където финансовият ресурс беше общо 35 млн. евро.
 
Ролята на целевите субсидии с европейски средства за развитие и модернизация на земеделските стопанства продължава да бъде силна. В края на 2016 г. беше отворена подмярка 4.1 – Инвестиции в земеделските стопанства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. с бюджет от 237 млн. евро.
 
Ефектът от този ресурс се усети на пазара на селскостопанска техника при изпълнението на одобрените проекти миналата година. Наред със субсидиите продължава утвърждаването на схемите за покупка на лизинг и финансирането с банкови кредити.
 
Оправдават се експертните прогнози за нов растеж в сектора през 2017 г. Постъпленията на наблюдаваните фирми се увеличават през миналата година с 5% спрямо 2016 г. до отчетените 933 млн. лева. 
 
Компаниите в първата десетка по приходи засилват тежестта си в сектора, като реализират повече от половината постъпления – близо 502 млн. лева. При тях приходите се увеличават с 12% на годишна база, докато при останалите намаляват средно с 2%, а общо за разглежданите фирми средният ръст е 5%.
 
Рязкото намаление на оборотите през 2016 г. даде трайно отражение върху маржа на печалбите. През върховата 2015 г. печалбата на компаниите от ТОП 100+ е общо близо 93 млн. лева или почти 8% от приходите. След срива до 38 млн. лева през 2016 г. за миналата година има ръст до 41 млн. лева.
 
В същото време маржът на печалбата изтънява средно до 4%. Обобщените данни в сектора показват, че най-големите компании са били по-силно засегнати от спада през 2016 г., но успешно са преструктурирали дейността си и година по- късно отчитат завиден растеж на печалбите до близо 17 млн. лева или средно с 30% за фирмите от ТОП 10. В същото време в групата на останалите има спад средно с 2%.
 
 
Благодарение на най-големите компании секторът като цяло отчита ръст на печалбата на годишна база в размер на 9%.
Приходите и печалбите се променят, но съставът на първата десетка по приходи е постоянен през последните три години. За целия период първото място в клуба принадлежи на МЕГАТРОН АД, официалния дистрибутор на JOHN DEERE в България, като през миналата година компанията има постъпления от близо 119 млн. лева и прави близо 13% от оборота на целия сектор.
 
Фирмата отчита впечатляващ ръст на печалбата с 57% до 5.839 млн. лева за миналата година, като по този начин запазва второто си място по този показател след ЗЛАТЕКС ООД. АГРОТРОН 2007 ЕООД, оторизиран дилър на HORSCH, предлага на пазара също много марки нова техника и втора употреба. През миналата година компанията се изкачва с една позиция нагоре и вече заема второто място по приходи.
 
 
Постъпленията й през 2017 г. се увеличават със забележителните 20% до 68.360 млн. лева, като по този начин фирмата почти повтаря резултата си от върховата за целия сектор 2015 г. – 69.139 млн. лева. ТАЙТЪН МАШИНЪРИ БЪЛГАРИЯ ЕАД, известна с марките CASE, VÄDERSTAD, TECNOMA, MACDON, SALFORD, ANNABURGER, AFS, CNH INDUSTRIAL и  други, се премества от втора на трета позиция след спад на приходите със 7% на годишна база до 65 млн. лева.
 
През наблюдавания период от четири години компанията не формира печалба. През 2017 г. загубата й се увеличава с 10% до 8.2 млн. лева. Усещането за стабилност на пазара се подкрепя от факта, че през миналата година не се наблюдават промени в позициите на фирмите от четвърто до десето място. ЗЛАТЕКС ООД остава четвърта с 27% годишен ръст на приходите до 51 млн. лева.
 
Компанията отчита и много силно увеличение на печалбата – с 20%, до 7.635 млн. лева, като по този начин оглавява класацията на най-печелившите фирми в сектора през миналата година. РАПИД КБ ООД, вносител на CLAAS, AMAZONE и други, е пета по приходи с 16% ръст на постъпленията до почти 46 млн. лева за 2017 г.
 
Печалбата на компанията е 2.693 млн. лева при 8% спад, но независимо от него фирмата се нарежда в челната четворка по печалба. Това е показателно за общата картина на пазара, където оживлението е безспорно, но маржът на печалбите намаляват като дял от оборота.
 
 
Широката гама машини, сред които са LANDINI, McCORMICK, JCB и ROSTSELMASH, осигуряват на ОПТИКОМ ООД запазване на шеста позиция с 9% ръст на приходите до 38 млн. лева за миналата година. Компанията заема и девета позиция по печалба в сектора. ИНТЕРАГРИ БЪЛГАРИЯ АД, най-известна сред земеделските производители с марката NEW HOLLAND, остава седма по приходи с 9% ръст до 34 млн. лева.
 
При тази компания прави впечатление петкратното увеличение на печалбата на годишна база - от 103 хил. лв. през 2016 г. на 525 хил. лв. през 2017 г. ВАРЕКС ООД работи на пазара с CHALLENGER, MASSEY FERGUSON, GREAT PLAINS и други. През миналата година тя отбелязва спад на приходите с 3% до около 30 млн. лева, но това намаление не пречи на компанията да запази осмото си място. Тази позиция контрастира със 79-ото място в класацията по печалба. По този показател за миналата година фирмата отчита спад с 3% до 75 хил. лв.
 
АНИМЕКСС ЕООД е девета по приходи в продължение на три години, като за 2017 г. отчита 9% ръст на постъпленията до 29.544 млн. лева. При печалбата обаче се наблюдава спад с 12% до 780 хил. лв.
 
Силен възход през последните три години се наблюдава при НИК ЕЛЕКТРОНИКС ООД. От 20-а позиция по приходи през 2015 г. компанията заема 17-о място през 2016 г. и става 11-а  миналата година. Приходите й се увеличават през 2017 г. с 40% до 19.516 млн. лева, като надхвърлят и постижението от 2015 г. - 14.472 млн. лева.
 
Компанията предлага ексклузивно на българския пазар технологиите за прецизно земеделие от лидера в този сегмент TRIMBLE. Миналата година TRIMBLE придоби германската компания MULLER-ELEKTRONIK, която също предлага решения за прецизно земеделие. Такива са например технологиите за управление на земеделски машини и суровини – семена, торове и пестициди.
MULLER-ELEKTRONIK е известна с технологията ISOBUS, която позволява контрол на различни машини и инвентар от едно устройство. Силен фактор за по- нататъшен растеж е ролята на НИК ЕЛЕКТРОНИКС като ексклузивен представител на KVERNELAND за България.
 
Компанията ИРИ ТРЕЙД АД, популярна с марката DEUTZ-FAHR, прави впечатление с петкратното увеличение на печалбата си през миналата година до 274 хил. лв. През наблюдавания период компанията е сред двадесетте най-активни фирми на пазара, като през миналата година при нея е налице 34% ръст на приходите до 17.453 млн. лв.
 
 
 
Дългогодишният опит на БУЛАГРО МАШИНИ АД на българския пазар помага на компанията да отбележи двуцифрен ръст на приходите през 2017 г. – от 14.524 млн. лева на 16.385 млн. лева. Фирмата е позната на фермерите с предлагането на селскостопанска техника от световни марки, като PÖTTINGER, HARDI, BOGBALLE, EINBOECK, MASCAR, SCHAEFFER LADER, BADALINI и други.
 
В златната среда на класацията е КАМТ АД. За три години фирмата заема последователно 52-ро и 48-о до 51-во място по приходи. През 2017 г. постъпленията в компанията спадат с 19% до 3.573 млн. лева. Загубата от 1.195 млн. лева за 2016 г. е преодоляна и година по-късно компанията отчита 163 хил. лв. печалба.
 
Също в средата на таблицата е БЕЛАРУС АГРО - ТРЕЙД ЕООД с 53-та позиция по приходи през 2017 г. – 3.320 млн. лева приходи при спад от 15%. През 2016 г. компанията успява да отчете печалба от 67 хил. лева, но година по-късно е на загуба с 22 хил. лева. Отрицателен е финансовият резултат на фирмата също през 2014 г. и 2015 г.
 
Интересен старт на пазара показва ЯРА БЪЛГАРИЯ ЕООД, специализирана в разработката на софтуер за управление на земеделски производители. Фирмата е създадена през май 2016 г., като през първата си година отчита 690 хил. лева и 615 хил. лева загуба. Година по-късно приходите нарастват два и половина пъти до 1.673 млн. лева, а загубата намалява почти наполовина до 352 хил. лева. Секторът на прецизното земеделие се оценява като един от най-перспективните с възможности за стабилен бърз растеж.
 
В същото време дългогодишният опит на пазара се отплаща с реални резултати. Като цяло компаниите, които намират място в ТОП 20 по приходи, имат продължителна история в сектора, като през годините са показали устойчивост и способност да се приспособяват към динамиката в аграрния сектор. Съвместната работа със земеделските производители ориентира успешните търговци на селскостопанска техника към инвестиции в дългогодишно партньорство, при което печалбата далече не е единствена цел.
 
Очаквано, приходите на компаниите от ТОП 20 показват, че за тях добрите години са даже по-добри, отколкото за останалите, докато трудните периоди не носят значителни сътресения. Постъпленията на фирмите от тази група в периода 2014-2017 г. са около 70% от общите в класацията, като през 2015 г. делът им достига 73%, а през 2016 г. слиза до 68%. През 2017 г. е 70%.
 
Печалбите на компаниите от ТОП 20 представляват около 60% от общите в класацията. Делът им е най-висок през върховата за пазара 2015 г. – 64%, а най-нисък – през 2014 г., когато е 58%. Показателно е, че през 2017 г. печалбата на компаниите от таи успешна група представлява 63% от общата печалба в класацията, като почти повтаря най-доброто постижение от две години по-рано.
 
Компаниите с най-голям пазарен дял са и сред най-големите работодатели в сектора.
 
 
Персоналът в тях устойчиво се увеличава, въпреки че трендът на приходите не винаги е възходящ. Данните за персонала са отразени в класацията ТОП 25 на работодателите. Прави впечатление, че като цяло числеността на заетите в тези фирми нараства през миналата година с 5%, като повтаря размера, с който се увеличават средно постъпленията в ТОП 100+.
 
ТАЙТЪН МАШИНЪРИ БЪЛГАРИЯ АД и МЕГАТРОН АД разменят местата си на върха на ТОП 25 на работодателите през 2017 г. За поредна година в челната тройка остава МАДАРА АГРО ЕООД. Също с нарастващ персонал ОПТИКОМ ООД запазва четвъртата си позиция. Стабилните позиции на РАПИД КБ ООД на пазара са свързани с увеличаване на броя на служителите и компанията се изкачва от 12-о на 6-о място в класацията на работодателите.
 
Забележителен скок по този показател отбелязва и ИНТЕРАГРИ БЪЛГАРИЯ АД, като се придвижва през миналата година от 20-о на
8-о място.
 
Тенденцията към увеличение на заетите в търговията със селскостопанска техника е очаквана: секторът е в растеж, компаниите разгръщат дейността си на територията на цялата страна, а клиентите заявяват повишени изисквания към гаранционното и сервизното обслужване на машините и съоръженията.
 

Материалът е част от специалния проект на Трактор.БГ - Есенен обзор на пазара на селскостопанска техника АgriTech Market 2018 Есен  - Изтеглете БЕЗПЛАТНО