Земеделска земя на лизинг вече ще може да се купува без самоучастие от страна на фермера. Това съобщиха от компанията за кредити и лизинг в земеделието „Агрион Финанс”. Дружеството отпуска лизинг за покупка на земя като финансирането покрива 100% от оценката й. Практиката в сектора досега беше земеделецът да осигури поне 20% от стойността на покупката под формата на първоначална вноска, а финансиращото дружество - останалите 80%. 
 
„Ако оценката на „Агрион Финанс” за заложената земя съвпада с договорената продажна цена – фермерът не дължи първоначална вноска, а директно започва да погасява лизингови вноски. Така кредитоискателят не трябва да осигурява собствено участие под формата на встъпителна вноска и не затваря лични средства в сделката”, казват от дружеството.
 
Фермерите получават индивидуални погасителни планове като вноските могат да се разсрочат за 10-годишен период. Те могат да договорят плащането да стане в удобен момент от годината, например, когато продукцията е реализирана, сочи справка в „Агрион Финанс”. Услугата  им е насочена предимно към малки и средни фермери. За тях наличието на собствена земя е голяма крачка, която изисква много средства.
 
 
„Всички наши продукти нямат скрити такси и комисиони и цената на лизинга може лесно да бъде изчислена. Съобразили сме финансовите си условия изцяло с особеностите на земеделския бизнес на база на дългогодишния си опит при създаването и успешното управление на водещата компания за покупко-продажби на поземлени активи „Агрион”. Правим много по-бърза и пазарна оценка на земята, както и обработка на документите. На практика при нас процедурата отнема само няколко дни”, казват от „Агрион Финанс”. 
 
Лизингът за покупка на земя е сред най-популярните финансови продукти за фермерите в момента. Така те изплащат покупката на желаните ниви, но в определен период по удобен начин, който не нарушава финансовото им планиране. Лизингът позволява на арендаторите да купят земята, която обработват на цена в сегашния момент като същевременно  намаляват бъдещите си разходи за рента. Спокойствието, че обработваемият парцел ще стане собственост на фермера позволява дългосрочно планиране и по-голяма смелост по отношение на инвестициите като системи за напояване и оптимизация на добивите. 
 
Интересът към лизинга като финансови продукт за земеделци ще продължи да се засилва, категорични са експертите. „Агрион Финанс” е небанково дружеството, регистрирано от БНБ в регистъра на финансовите институции през месец март тази година. Компанията е част от „Агрион”. Структурата й включва 26 офиса в 25 града в цялата страна. „Агрион Финанс” предлага и кредитни продукти, специално разработени за земеделци, които се отпускат по улеснена процедура и срещу обезпечение земеделска земя.