Лизингът за покупка на земя набира популярност сред фермерите, потвърдиха от дружеството за финансиране в земеделието „Агрион Финанс”. Според експертите потенциалът на този продукт като инструмент за увеличаване на стопанствата е огромен. 
 
 
Лизингът е удобен вариант за фермерите, които искат да увеличат земята си и да ползват определения парцел, но не разполагат с нужната сума за неговата покупка. Заради ниските изкупни цени на продукцията много от компаниите в агросектора срещат финансови предизвикателства и нямат възможност да извадят пари накуп за увеличаване на площите си. Процедурата е следната – лизинговото дружество купува желаната земя и след това сключва договор с лизингополучателят, който започва да я изплаща на вноски. В края на периода на лизинговия договор земята става негова собственост, като през цялото време той има право да я стопанисва, обработва, отдава под наем и аренда, да получава евросубсидии за нея и т.н. 
 
 
Новото, което „Агрион Финанс” предлага е 100% финансиране на сделката. Практиката в сектора досега беше земеделецът да осигури поне 20% от стойността на земята под формата на първоначална вноска, а финансиращото дружество - останалите 80%. Ако оценката на „Агрион Финанс” за желания парцел земя съвпада с неговата цена  – фермерът не дължи първоначална вноска, а директно започва да погасява лизингови вноски. Така на практика земеделецът може да започне да си плаща лизинговите вноски без да влага собствени средства като самоучастие. Освен това клиентите получават индивидуални погасителни планове, като вноските могат да се разсрочат за 10 годишен период. Те могат да договорят плащането да стане в удобен момент от годината, например, когато продукцията е реализирана, сочи справка в „Агрион Финанс”.
 
[news]
Лизингът се оказва атрактивна алтернатива и когато фермерите имат нужда от средства, допълват експертите. Вместо да реализират земята си безвъзвратно, те могат да я продадат на финансиращото дружество и да откупят обратно на лизинг – т.е. на вноски. Така си запазват правото да я стопанисват; в дългосрочен план земята остава тяхна собственост, а фермерите получават пари в брой за покриване на други разходи. „Агрион Финанс” финансира и такива сделки.
 
Освен лизинг, компанията е разработила и кредити -  универсален ипотечен заем и кредит за оборотни средства. Всички започват от 10 000 лв. и нямат определен таван. Дружеството приема като основно обезпечение земята, а реалният процент на отпуснатото финансиране е до 80% от пазарната й стойност. Това, на което „Агрион Финанс” залага, е улеснената процедура за кандидатстване и усвояване и по-малкото документация.