Днес е Денят на ветеринарния специалист. Агри.БГ честити професионалния празник на ветеринарните лекари и им пожелава да бъдат истински всеотдайни в своята работа. 

Анелия Иванова: Без пари няма да спрат болестите по животните

Тази година Празникът на ветеринарномедицинската професия се чества за 27-и път, след като през 1993 г. с Решение на Министерски съвет 14 декември е обявен за Ден на ветеринарномедицинския специалист.

Ден по-рано, на 13 декември, Българският ветеринарен съюз (БВС) връчи своите традиционни награди. Церемонията се състоя в Дома на ветеринарния лекар в София, където присъстваха както предишни ръководители на Националната ветеринарномедицинска служба, така и настоящият изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) – проф. д-р Паскал Желязков. 

Ръководството на БВС приветства всички ветеринарни лекари и връчи специални плакети на най-изявените в знак на признателност за високия им професионализъм и принос към обществото.

„Ветеринарномедицинската дейност е от съществено значение за всички, не само относно грижата за здравето и хуманното отношение на повече от 290 млн. домашни животни и 768 млн. селскостопански животни в Европа, но и за защита на хората срещу болести, като салмонелоза“, коментират от Българския ветеринарен съюз. 

Проучване: „Европейските ветеринарни лекари в бъдеще ще бъдат жени.“

Според онлайн проучване на Федерацията на ветеринарните лекари в Европа, в което са участвали 30 европейски държави, 58% от ветеринарните лекари от всички възрасти са жени, а 82% от тези лекари под 30 години са също жени. 

Резултатите показват още, че в сравнение с предишното проучване от преди 4 години, има 5% увеличение на дамите ветеринари в Европа. Във Финландия, Латвия и Швеция над 80% от лекарите са жени. На другия полюс са нашите съседки – Румъния, Сърбия и Турция, където дамите са едва 35% от всички заети в професията.