Представители на аграрния сектор ще посетят две бизнес форума в Китай като участници в бизнес делегация, придружаваща президента Росен Плевнелиев в държавното му посещение в Китайската народна република. На 13 януари в Пекин държавният глава ще открие китайско-български бизнес форум с участието на повече от 30 представители на българския бизнес.

 

Втори китайско-български бизнес форум ще се проведе в Шанхай на 15 януари. „Предстои отношенията между България и Китай да бъдат издигнати на ново, по-високо ниво. За нас това е нов етап в нашите отношения. Чрез този документ ще заявим категоричната си воля да укрепваме всестранното сътрудничество и да работим за издигането на отношенията ни на ниво стратегическо партньорство“, се посочва в официално съвместно комюнике след разговорите на между президента Росен Плевнелиев и Председателя на КНР Си Дзинпин“, информират от пресцентъра на Президентството.

 

По общо мнение аграрният сектор ще бъде един от приоритетите в българо-китайските отношения. Фермер.БГ припомня, че в средата на декември беше официално подписан протокол за износ на българска царевица в Китай. От Министерството на земеделието и храните (МЗХ) са категорични, че с този протокол се полага началото на серия от протоколи, подадени от българска страна към китайското правителство за внос на български земеделски продукти.

 

Работи се за ускоряване на подписването на споразумения и за износ на българско мляко и млечни продукти, месо, месни продукти и месни субпродукти, колбаси и деликатеси.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!