Исканата от браншовите аграрни организации среща с министър Димитър Греков относно проекта на Концепция за прилагане на директните плащания до 2020 г. се състоя вчера, но за кратко. Това заявиха за Фермер.БГ представители на бранша. Според министър Греков причината е в насрочено почти за същия час заседание на УС на ДФЗ и съвместна пресконференция на ДФЗ и МЗХ след заседанието.

 

Министърът, обаче, уточни, че Работната група по директните плащания е провела заседание и акцентът в него е именно проектът за Концепция. "Не всички участници в Работната група са сред тези асоциации, които недоволстват. Концепцията е разработена на базата на опита, който има през последните 7 години.

 

За никого не е тайна, че в изминалия програмен период много от отраслите са били тотално забравени. Новият проект отразява не само интересите на определена група от хората. Искаме да се даде възможност на всички - и на животновъди, и на зеленчукопроизводители, и на овощариге", обоснова пред журналисти проекта за Концепция министър Димитър Греков.

 

Късно снощи 30 аграрни организации излязоха отново с обща декларация. „Всички асоциации в работната група по прилагане на европейските политики, се обединиха около обща декларация, свързана с Концепцията на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за прилагане на директните плащания.

 

Въпреки различията си, всички ние сега сме заедно, в името на промяна на цялостната концепция в аграрната политика на страната по посока на разнообразието на сектора на малките земеделски стопанства и въвеждане на тавани на директните плащания. Така, както и елиминиране на сивия сектор в земеделието чрез задължаване на всеки фермер да бъде регистриран и доходите му от земеделие да са не по-малко от 50%“, заяви за Фермер.БГ Албена Симеонова, председател на Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ).

 

Симеонова допълни, че това е политиката на БАБ и за такава аграрна политика асоциацията ни се бори от създаването си. Аграрните НПО заявиха, че се надяват ръководството на МЗХ най-сетне да вземе под внимание исканията на представителите на почти 100% от членовете на аграрния сектор на страната.

 

Декларацията, подписана от 30 неправителствени аграрни организации, както и становището им по Концепцията за прилагане на директните плащания са внесени в МЗХ.

 

СТАНОВИЩЕ ОТНОСНО КОНЦЕПЦИЯТА НА МЗХ ЗА ДИРЕКТНИТЕ ПЛАЩАНИЯ ОТ 2015 Г.

 

Част от представителите на браншовите организации са подписали становището с особено мнение по някои от точките!

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!