Учени от земеделските институти са готови да блокират пътища в Североизточна България заради готвените съкращения в звената на Селскостопанската академия, съобщи КНСБ. В Селскостопанската академия от 25 института в 20 се готвят масови съкращения, каза  по "Хоризонт" председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ Светла Василева.
 
Това е обяснение, което ни дадоха още в Министерството на земеделието – че, когато започват съкращения, обикновено погледът е насочен към тези с най-голяма численост. Така се направи още при изготвянето на проекта на устройствения правилник на Министерство на земеделието и респективно – на устройствените правилници на структурните звена, които са към Министерството. Разбира се, в това число попаднаха с най-голямата численост – Селскостопанска академия, Агенцията по храните и Изпълнителната агенция за горите. По същата причина, разбира се, са и съкращенията в тези 20 института, които, разбира се, са с по-голямата численост. Но в тези 20 института има достатъчно свободни бройки и пенсионери и, ако разбира се, се свалят тези свободни бройки и бъдат освободени хората, навършили осигурителен стаж и възраст, ще останат 8 института, в които задължително трябва да се извършат масовите съкращения.
 
[news]
 
Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ полага усилия от декември, когато се е разбрало, че трябва да бъде извършено съкращение на разходите за персонал с 10%.
 
Още миналата година е трябвало да бъде изменен и допълнен Законът за Селскостопанската академия, с което Институтът да стане самостоятелно звено, смята Василева. Тъй като това не е станало, сега числеността на Академията е необходимо да бъде намалена с 350 бройки. Разходният таван на Академията също е изключително ограничен и затова приходите, които институтите ѝ изкарват, се използват за покриването им, а не отиват изцяло в бюджета, допълни тя.
 
Засега 7 института са изпратили своите протестни писма. Ние ще търсим спешна среща с председателката на Академията. Това са работещи институти. Нашето настояване е първо да се изпълни постановлението, което е за изпълнението на държавния бюджет, където за Селскостопанска академия бяха определени над 23,5 млн. лв. За съжаление обаче Министерството на земеделието не спази това постановление и разпредели бюджета с около 3 милиона по-малко, което също се оказва доста сериозна причина за това масово уволнение.
 
Протестните действия ще се провеждат от 11 до 15 май 2015 г. включително от 12 до 13 ч. с блокиране на пътя Добрич – Кардам, на разклона за Добруджански земеделски институт. Работещите заявяват, че ако до 15 май не бъде преразгледано решението,  протестът ще продължи до 17 май 2015 г.
 
В Русенския институт се очаква да бъдат съкратени 36% от персонала, по  информация от местната структура на синдиката. Учените се готвят да блокират движението по Дунав мост.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!