Седмицата през погледа на Фермер.БГ с най-четените и най-важните новини

 

Михаил Михайлов, НСГБ: Трябва ни национална стратегия за млечния сектор31 октомври 2016 г.

По думите му това ще доведе до отстраняването на голям брой от проблемите на животновъдите, занимаващи се с говеда. 
 
● ● ● 
 
 
За отпадането на забраната, в страната беше въведена нова стратегия по отношение контрола на болестта класическа чума по свинете, включваща нова категоризация на свиневъдните обекти.
 
● ● ● 
 
 
Фермер.БГ припомня, че крайният срок за подаване на документи в подмярката е 7 декември 2016 г.
 
● ● ● 
 
 
Цената на млякото ще се запази 60-70 стотинки, според изпълнителния директор на говедовъдния съюз.
 
● ● ● 
 
 
Поевтиняването на продукцията кара фермерите да търсят начини за по-висока ефективност, а технологиите предлагат именно това. Дали не сме на прага на следващата "зелена революция"?
 
● ● ● 
 
 
Животновъди имат нужда от друго обединение, петицията е един вариант да се съберем, да обобщим и да коментираме проблема, обяснява Стиляна Латинчева, животновъд и създател на Петиция "НЕ на промените в ЗСПЗЗ от 5 август 2016 г.".
 
● ● ● 
 
 
В България има над 2 млн. тона свободна за търговия пшеница.
 
● ● ● 
 
 
Основната цел заложена в проектната методика е да предостави на доставчиците на вода за напояване възможност да изчислят цената на услугата, следвайки общите правила и принципи за прозрачност, устойчивост и финансова достъпност.
 
● ● ● 
 
 
Минимална помощ de minimis получиха пчеларите, подали валидни заявления за кандидатстване в определения за прием срок, които отглеждат между 20 и 200 пчелни семейства.
 
● ● ● 
 
 
Български животновъди също посетиха изложението.
 
● ● ● 
 
 
За тревогата, която витае из пълните с жито хамбари и как чуждите сортове се предпочитат пред нашенските.
 
● ● ● 
 
 
Държавен фонд „Земеделие“ ще изплати в пълен размер субсидиите на стопаните отглеждащи овце-майки и кози-майки, а на животновъди, отглеждащи говеда и биволи, плащането ще се извърши на два транша.
 
● ● ● 
 
 
На заседание на Общото събрание на БАТА бе взето решението събитието да се провежда единствено през месец май, като през 2017 г. датите са от 16 до 19 май на летището в Стара Загора.
 
● ● ● 
 
 
Митко Петров разказва как е протекла проверка на технически инспекторат-Плевен, във връзка с заявените животни за директни плащания
 
● ● ● 
 
 
Потреблението е 477 537 тона, сочат данни на МЗХ.
 
● ● ● 
 
 
През 2016 г. финансовият пакет за всяка от схемите за преходна национална помощ може да достигне максимум 70% от пакета на съответната схема за национални доплащания през 2013 година
 
● ● ● 
 
 
Срокът за отчитане на извършените дейности във връзка със зимните пръскания е 30 ноември, а за сключване на договори и изплащане на средствата по държавната помощ – 19 декември 2016 година.
 
● ● ● 
 
 
Цената, която аз получавам при реализирането на моята продукция е 1.50 лв./литър, а успявам да го постигна, защото продавам директно, разказва Стиляна Лантинчева, животновъд от София.
 
● ● ● 
 
 
Извънредното подпомагане е осигурено от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ) на основание на Делегиран регламент (ЕС) 1613/2016 на Комисията от 8 септември 2016 година.
 
● ● ● 
 
 
На de minimis подлежат земеделски стопани, които са заявили животни по поне една от схемите за обвързано с производството подпомагане или по схемата за преходна национална помощ за овце-майки или кози-майки за Кампания 2016
 
● ● ● 
 
 
Фермер.БГ разговаря с председателят на БАТА Тодор Николов за тенденциите и бъдещето на българското земеделие
 
 
Така завършва тази аграрна седмица. Екипът на Фермер.БГ ви пожелава прекрасни почивни дни и ползотворна работа!