Над 30 малки и големи ферми с мисия да произвеждат качествени храни обиколиха Бургас, Несебър и Поморие, а на 7 и 8 септември се завръщат в София, съобщиха организаторите на Аграр пазар.

Фермерски пазар: Сливи, но не за смет

Традиционно за този период от годината фермерите се представят с тиквички, грозде, сливи, праскови, чушки, лук, домати. Няма как да пропуснем задължителните мед и медни продукти, яйца, мляко и млечни продукти.

Може да опитате още вино от бъз, смокини, боровинки или малини. Сос от годжи бери, сироп от бъзак от Родопите, масло от бял трън, козе сирене по оригинална италианска рецепта от Тоскана, пресен кашкавал гюбек са други интересни предложения за решените да пробват нещо ново.

Представянето на фермерски храни в градски условия обикновено върви ръка за ръка с ръчноправени изделия, както е и тук. Български автори изкушават с текстил, бижута, натурална козметика, сувенири. Всяка седмица се планира и тематична дегустация и работилница.

Фермерският пазар посреща жители и гости на столицата всяка събота и неделя от 10 до 17 часа на Околовръстното шосе на София пред мебелния магазин ИКЕА.

Звездно присъствие не липсва – актрисата Силвия Лулчева от „Столичани в повече“ също предпочита продуктите на Аграр пазар, казват организаторите.