Изложители от повече държави се очакват на Международната селскостопанска изложба „АГРА 2015“, която ще се проведе от 4 до 8 март в Международен панаир Пловдив. Три месеца преди старта заявки са подали компании от 15 държави, с четири повече спрямо декември миналата година. До откриването  броят на страните вероятно ще надвиши 22, колкото бяха на „ АГРА 2014“, съобщиха организаторите.
 
Чуждестранни посолства у нас също ще представят фирми от своите държави на най-големия на Балканите форум на агробизнеса.  Дипломатическите мисии на Холандия и Чехия вече са заявили участие. Експозиции подготвят  представителствата на Австрия и Дания. Засилен интерес към „ АГРА 2015“ проявяват и изложители от Гърция, които в момента оформят най-мащабното чуждестранно участие в нея.  
[news]
Българският бизнес също се включва активно, за да повтори солидното си представяне от тази година, когато отбеляза ръст от 8%.
 
“АГРА“ дава възможност на производители и дистрибутори да презентират нови технологии, машини и инвентар, семена и посадъчен материал, средства за растителна защита, опаковки и опаковъчна техника, услуги. На него се демонстрират и постиженията на научните институти от Селскостопанската академия.  Специализираната изложба „БиоАгра“ представя  екопроизводството на суровини, храни и напитки. Панорамата се допълва от Международната изложба за пчеларство „Апи България“.
 
„ АГРА 2015“ ще бъде най-доброто изложение в Югоизточна Европа, прогнозира  д-р Иван Соколов,  председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив. 
 
Принос за това има и новият формат, в който се провежда изложението. За първи път то ще бъде по едно и също време с Международната изложба за винарство и лозарство „Винария“,  Международната изложба за храни, напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех“, Международната изложба за оборудване за хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти „Хорека Пловдив и, Изложбата  „Вкусовете на Италия“. Съвместното представяне има за цел да се подкрепи производството и предлагането на   висококачествени и здравословни хранителни продукти и напитки. 
 
Посетителите специалисти ще се запознаят с върхови иновации в тази сфера месеци преди Световното изложение в Милано, чиято основна тема е „Да изхраним планетата – енергия за живот“. На него България ще покаже своите традиции, богатия растителен и животински генофонд, потенциала за инвестиции в агробизнеса,  научноизследователски разработки. Всичко това може да се види и в Международен панаир Пловдив от 4 до 8 март догодина, когато се очаква над 50 000 посетители от страната и чужбина.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!