Животновъдите са в очакване на първите новородени агънца точно в този месец, защото те растат по-здрави и едри от появилите се на бял свят по-късно. 

2020 г. в Овцевъдство: Ниски изкупни цени и редица казуси с чл. 137

“Тази година и времето е меко и нямам особени притеснения. Бях се приготвил да е студено, но засега живакът в термометъра е далеч от нулата и се радвам, че е така. Подготовката си е подготовка. Тя никога не е излишна. Може пък да ми потрябва по-нататък. Знае ли човек?“, коментира стопанинът Димитър Иванов.

Той вече има първите агънца в кошарата си и много се радва, че се родили предимно женски.

“Говорих с колеги от региона и се оказва, че средно на всеки 3 новородени само 1 е мъжко. Мисля си, че това е добра поличба или поне така съм чувал от старите чобани – ако агънцата са повече женски, значи ще има берекет през новата година. Дай Боже, да е така, че 2020 май не беше много добра нито за хората заради коронавируса, нито за плодородието заради сушата“, обяснява Димитър.

За него сега е важно да опази агънцата живи и здрави и затова първите 5 дни им дава по милиграм селен, както му препоръчал ветеринарят. Следи и количеството мляко на майките, защото е важно през първите дни от живота си новородените да приемат кърма поне 6 пъти дневно докато навършат 10-15 дни.

Едва след това ги захранва със суха люцерна и ги пуска при майките вече по  3 пъти дневно докато станат на месец. Постепенно добавя и други фуражи към хранилката, за да могат агнетата да свикнат със самостоятелното хранене.

За да е сигурен в това колко пъти се хранят малките, той задължително ги отлъчва от майките им в отделни помещения на две групи според момента на раждането. В единия бокс са тези на възраст до 15 дни, а другият ще поеме всички, които навършат месец.