Търсенето на агнешко месо за Гергьовден тази година е по-слабо в сравнение с Великденските празници, но хората търсят качествено агнешко месо. Това каза за Фермер.БГ фермерът Рашко Кехайов, председател на Сдружението на овцевъдите в Смолян. 
 
6 лева е цената на килограм живо тегло в региона в момента и най-вече потребителите търсят агнешко директно от фермите на овцевъдите. „Само ако агнетата във фермите вече са свършили или потребителите искат по-малко парче месо, тогава купуват от магазина“, коментира овцевъдът. 
 
"Има недостиг на пазара на агнешко. Заради последиците от Синия език и агнетата тази година са маломерни. Въпреки това търговците се наговориха и цената е 5,50 лв/кг живо тегло", коментира Милчо Ангелов, който отглежда 350 овце във великотърновското село Балканци. Фермерът уточни, че търсенето за Гергьовден е по-слабо в сравнение с Великденските празници. 
 
Според ценовите анализи на Министерството на земеделието и храните  средните цени по веригата на предлагане на агнешко месо в страната като цяло остават близки до нивата от предходния седмичен период.
 
Търговията на едро с цяло агне се задържа в ценовия диапазон от 11,85 лв./кг кланично тегло в Кюстендил до 13,80 лв./кг във Видин, Враца и Монтана. 
 
Предлагането на едро на агнешки бут е в широкия ценови диапазон от 12,50 лв./кг до 16,20 лв./кг, като най-ниски стойности са отчетени в Кърджали, а най-високи - в Русе. 
 
През изтеклата седмица търговията на едро с агнешка плешка е на цени от 11,25 лв./кг в Кюстендил до 14,01 лв./кг в Благоевград. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!