Не нелегален внос на зеленчуци, а дъмпингова търговия притеснява родните земеделски производители, научи Агри.БГ.

Атанас Кунчев: Обещаха бързи, краткосрочни мерки


Изпълнителният директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) Атанас Кунчев коментира пред БНР, че е нужен строг контрол при зеленчуците, които влизат от Турция, Македония и Албания. По думите му гръцки домат влиза в страната ни на 0,05 евро за килограм. По документи той е описан като първо качество, а всъщност се оказва трето.
Само преди седмица седмица негови колеги излязоха на протест на борсата в Кърналово, Петричко. 


По темата се включиха и от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). По време на консултативиня съвет в четвъртък от агенцията коментираха: 


„В никакъв случай не може да се твърди, че има нелегален внос на плодове и зеленчуци в страната. И към момента се извършват проверки на контролно-пропускателните пунктове“, обясни зам.- изпълнителният директор на агенцията инж. Николай Роснев.


Оказва се, че от БАБХ са абсолютно прави – нелегален внос няма, има дъмпингова продукция.


„Допускани са редица слабости от страна на БАБХ. На Консултативния съвет стана ясно, че са се внасяли домати не само от Гърция, но и от Албания, Полша, Турция и др. Те са с доказано трето качество, но в един момент експертите от БАБХ им дават статут на първо качество. Когато този зеленчук стигне до борсите, БАБХ трябва да го провери и да окачестви продукцията. Така домат от трето качество, става първо. Това значи, че те плащат ДДС върху 0,08 евро, докато на пазара същият домат се продава по 1,10 лв.“, обясниха производители пред Агри.БГ.


По техни думи на ден са се вкарвали около 200 тона вносни домати. Тази цифра се равнява на над 5 тира дневно. Запознати коментират, че има данни и за внос на пресен пипер от около 120 хил. тона. 


„По този начин тази стока със занижена цена и качество е дъмпингова, в сравнение с българската стока“, посочиха стопаните. 


Атанас Кунчев коментира друга схема пред Агри.БГ.


 „Масовото внасяне на домат от Гърция не става с големи камиони, а с бусове до тон и половина. Ако си с ТИР, задължително минаваш през проверка на границата. Бусовете се карат от наши съграждани, които отиват в Гърция, натоварват стоката, връщат се на борсата в Кърналово и започват да продават без фактури“.


Зеленчукопроизводителите са категорични, че трябва да се засили контролът при проверките на вносната продукция, както и да се следи качеството й.