Африканският антициклон, който е виновен за голямата жега, ще господства над Европа минимум до следващия понеделник, казват синоптици.

Агрометеорология: Третирайте с медсъдържащи фунгициди раните от градушката

Цялата минала седмица европейските се оплакваха от убийствена жега с температури над 44 градуса по Целзий. Това е максимум, който не е виждан от над 10 години. Десет страни обявиха най-високото ниво на опасност – червен код, заради екстремно високи температури, пише propozitsiya.com, позовавайки се на Eumetnet.

В настоящия момент екстремни климатични условия за фиксирани на територията на  Италия, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Хърватия, Сърбия, Унгария, Румъния, Полша, Швейцария и Словения, където бе обявен червен код за опасно време.

Властите в Испания, Франция, Гърция, Македония и България въведоха оранжев код за опасност.

И през тази седмица времето в България се очаква да бъде изключително горещо, с температури около 40 градуса в повечето градове на страната.

Горещото време е провокирано от въздушни маси от Африка, които минават през Средиземно море. В някои райони на Стария континент термометърът преодоля маркера 40 градуса.

Особено тежка е ситуацията в Италия. Там температурата превиши средния показател с цели 10 градуса. В Сицилия и други региони миналата седмица температурата скочи до 41 градуса по Целзий, а на остров Сардиния бе регистриран температурен максимум - +50°С на сянка.

В страната е критично положението с водата. Дори популярни римски фонтани бяха спрени с цел икономия. През този сезон в Италия паднаха 70% по-малко валежи от обикновеното. Най-много от това страда селското стопанство. Съществен дефицит на вода усещат 2/3 от стопанствата, което ще се отрази негативно на икономиката. Става дума за загуби в размер на 2 млрд. евро.