31 положителни проби за Африканска чума по свинете (АЧС) при диви прасета в периода  01- 30.11.2020 г. са регистрирани на територията на страната, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Откъде идва разминаването в броя на случаите с АЧС?

В системата на на Агенцията за контрол и изследване - Модул „Лов”, са въведени общо 3 479 проби за изпитване за вируса. За месец ноември болестта е отчетена в седем области, като най-много случаи има в Ямболско.

Положителните проби идват от: Ямбол – 19 случая; Хасково – 4; Видин – 3; Габрово – 2; Бургас, София-град и Стара Загора – по 1 случай.

„Месото от дивите свине задължително се изследва и за Трихинелоза. През месец ноември са констатирани 25 положителни проби от въведените 2 380. 61 проби са негодни за изследване, за което подателите им са уведомени чрез Модула, информират от БАБХ.

Агенцията апелира към ловците за повишено внимание при вземане на проби за Трихинелоза и напомня, че е количеството на материала и правилното му съхранение и транспортиране са от ключово значение за изпитването им.

Допълнително бе създадена възможност в при недостатъчно количество материал за изпитване или негодна проба лабораторията да го отрази в Модула и подалият пробата да получи автоматично съобщение за това“, уточняват от Агенцията