На ГКПП в Силистра работи дезинфекционна площадка и се прави подготовка на друга - при ГКПП в село Кайнарджа, където обаче на ден минават по десетина автомобила. Това ще се случи до средата на тази седмица, съобщиха от областната администрация в Силистра.
 
 
На 22 юли експерти заедно с представители на областната управа, ловни стопанства и собственици на месопреработвателни предприятия в областта проведоха разширено заседание заради епизоотичната обстановка в района.
 
 
Стана ясно, че са необходими изолатори на конфискувани животни, превозвани нерегламентирано, заради опасността от африканска чума. Регистрирани са вече над 600 стопанства от типа „заден двор”, но броят им ще се увеличи поне с още 200-300, тъй като регистрацията продължава.
 
Вървят проверки на превозните средства и на личния багаж на пътниците с цел евентуална конфискация на всички хранителни продукти за лична консумация, внасяни в България. Областното пътно управление почиства и дезинфекцира два пъти дневно стоянкките за паркиране на автомобили Обърнато бе внимание на факта, че с подаваната информация не бива да се всява паника сред населението. 
 
С напомнянето обаче, че огнища от болестта има в областите Тулча и Констанца в Република Румъния. Ден преди форума в Областна администрация Силистра, в София бе проведено заседание на Оперативния щаб с участието на областния управител Ивелин Статев. Националният епизоотичен щаб ще изчислява икономически щети от така създадената ситуация.  Предстои полагане на бодлива тел по границата от Силистра до Дуранкулак, за да се предотврати евентуално влизане на свине с африканска чума от Румъния в България.
 
Председателят на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ Васил Василев сподели пред БНР, че според него при навлизане на заразата в България, ще наблюдаваме десетки случаи на умъртвяване на животни, както се случва с чумата по дребните преживни животни. 
 
„Още няма официален анализ за очаквания размер на щетите, но те могат да достигнат 1,5 - 2 млрд. лева“.
 
Друг проблем, според него, е, че в страната ни има само една лаборатория, която е акредитирана да прави изследване на африканска чума, което е напълно недостатъчно.