Намерено е мъртво диво прасе на територията на община в Шабла. Проба от прасето е изпратена на 1 август, като резултатите се очакват да бъдат готови в края на седмицата. Това информира директорът на Областна дирекция „Безопасност на храните" в Добрич д-р Борислав Каменов.
 
 
Сигналът за труп на диво прасе на територията на община Шабла е подаден и до областния управител Красимир Кирилов - председател на Областния кризисен щаб по мерки за борба с Африканската чума по свинете (АЧС). Предприети са незабавно мерки - районът, където е било открито мъртвото животно е бил отцепен от полиция. На място са присъствали екологът на община Шабла, ветеринарен лекар от ОДБХ. Взети са проби по надлежния ред и тялото на дивото прасе е загробено. 
 
Ветеринарните лекари предупреждават да се наблюдават домашните животни в задните дворове и при най-малки съмнения, да се търси помощ от ветеринарните лекари по общини. С помощта на кметовете на населени места се извършва преброяване на задните дворове, като до момента е ясно, че на територията на община Шабла са около 90 на брой, в които се отглеждат прасета.