Преди три години Дейвид и Лорейн Хименес решават да загърбят досегашния си живот в “позлатена клетка” и да се установят на село. Сега те са посветили делниците и празниците си на собствената си ферма Pérouti, където отглеждат органични зърнени култури и животни. Двойката отскоро има и собствена пекарна, научаваме от Midilibre.fr. 

Фермерският ген: Цялата фамилия Цекови са заразени с вируса на земеделеца-оптимист

Дейвид е бил адвокат преди да се откаже от всичко, за да живее пълноценен живот в контакт със земята. 

Да бъда в позлатена клетка ме потискаше, казва 30-годишният мъж, родом от Лот и Гарона .

Родителите ми живееха тук, а ние работехме земята през свободното ни време, допълва той. 

През 2016 г., след пет години, прекарани в Париж, Дейвид Хименес купува семейния дом в Суветат сюр Лед. Две години по-късно купува земя от съсед. Не след дълго стартира и неговият път в биологичното производство. 

По това време още бях адвокат. Обработвах земята през нощта, а през деня отивах в кантората, спомня си. 

Умората обаче скоро си казва думата. Затова със съпругата му се налага да направят избор. Така Хименес напуска света на правото през 2021 г. и официално става фермер.

Фелчана Pérouti хваща окото. В нея ще видите на едно място култури и животни. Магарета, прасета и овце живеят сред зърнени насаждения – бял овес, ръж и други древни сортове, отглеждани от Дейвид и Лорейн Хименес.

Идеята е да обработваме почвата възможно най-малко. Тук земята се подхранва благодарение на растителната покривка, а горичките току-що са презасадени, за да осигурят биоразнообразие. Овцете са като трактори, казва Дейвид. Той е нетърпелив да „върне смисъла на селското стопанство с прости методи, които запазват плодородието на почвата“ .

Хименес признават, че в началото не са били приети насериозно на село.

След това малко по малко хората ти се доверяват, като ти дават земя, казва юристът.

Сега Дейвид има 300 хектара и е наел четирима служители, включително съпругата му Лорейн. Бившата медицинска сестра се присъединява към фермата преди осем месеца, отчасти благодарение на Fermes en vie (FEVE) - стартъп компания от Бордо, която помага на младите фермери, като ги финансира за закупуването на земя. 

За да създаде затворена верига, семейство Хименес стартира наскоро новия си проект - откриването на пекарна. В момента използват услугите на мелничар, но скоро ще имат собствена мелница за брашно, за да “контролираме цялата верига от А до Я”. 

Ще сеем, жънем, сортираме, съхраняваме, мелим и правим хляб, казва Дейвид. 

 


Вижте още:

Устойчивият розов селски домат не е мираж

Млад фермер: Когато качеството говори, зеленчуците растат сами

ДФЗ: Младите земеделски стопани получиха близо 15 млн. лева за Кампания 2023