Разплащателната агенция към Държавен фонд "Земеделие" буквално е задръстена от искания за субсидии по програмата за селските райони и ръководството настоява да се спре временно приемът по някои от мерките, докато администрацията обработи проектите, коментира „Дневник". За това сигнализираха консултанти по повод наскоро получени от агенцията инструкции да ускорят внасянето на разработваните от тях бизнес планове, за да не попаднат в периода на временното затваряне на програмата.

Предложението било за неколкомесечно спиране, и то само за някои от разкритите мерки, като неофициалната информация е, че срокът започва да тече от 1 или от 15 април, обясняват консултанти, пожелали анонимност. Според тях решението щяло да се прокара с постановление на Министерския съвет. Вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева обаче не беше информирана за подобно искане и отрече да се подготвя подобно постановление. "Няма да допусна спиране на програмата. Ръководството може да промени организацията си и проектите да се обработват в законовите тримесечни срокове", обясни Плугчиева пред "Дневник".
 
От два месеца е създадена организация и на седмица вече се обработват по 30 - 40 проекта само по една от мерките за модернизация на фермите, обясни зам.- директорът на ДФЗ Емил Дърев, който отговаря пряко за програмата. Той не отрече, че се работи под огромно напрежение поради недостатъчния административен капацитет в агенцията.
 
За 11-те месеца от действието на програмата в регионалните офиси на агенцията са постъпили 5601 проекта на обща инвестиционна стойност 2.2 млрд. лв. "В сравнение с предприсъединителната програма САПАРД, която продължи шест години, ДФЗ прие и обработи само 3600 проекта, сега се изсипват двойно повече, и то за по-малко от година", обясни още Дърев. Последните данни на агенцията сочат, че най-много са исканията за подпомагане по мярката за "Създаване на стопанства на млади фермери, по която са депозирани близо 3 хиляди проекта. Постоянен е интересът за модернизация на фермите, като исканията по тази мярка довчера са надхвърлили 1600./ вестник Дневник

 

 

По темата четете още:

Димитър Манов: Европейските фондове са един отворен ресурс и предпоставка за развитие


Европейската комисия размисля дали да замрази проектите по мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони