Поради административен гаф на новия изпълнителен директор на фонд "Земеделие" Ализан Яхова плащанията по програма САПАРД ще бъдат блокирани за неопределено време, докато Европейската комисия не одобри одиторите, които имат право да разписват заявленията за финансирането. Проблемът лъснал в началото на седмицата, когато националният ръководител на еврофондовете и програма САПАРД Димитър Ивановски е върнал на Яхова искания за плащане. Причината е, че документите били разписани от шефката на отдел "Европейско финансиране" Десислава Ковачева, чиято акредитация е отнета от Брюксел още през ноември 2008 г. Това е станало по настояване на тогавашните шефове на фонд "Земеделие" Атанас Кънчев и на САПАРД Константин Паликарски.

Така на практика, след като Брюксел вече на няколко пъти спря плащанията по различни мерки заради злоупотреби и нарушения и с големи усилия срокът за усвояването на парите беше удължен с една година, сега чиновниците във фонда си вкарват автогол с видимо неспазване на процедурите, считат експерти. В момента са блокирани 500 проекта за одобрение за над 200 млн. лв.

Земеделският министър Валери Цветанов научил за проблема едва в четвъртък и обеща да изиска отговор от Яхова на заседанието на управителния съвет на фонда, което се проведе късно в четвъртък, след редакционното приключване на броя.

Яхова възстанови отстранената от Паликарски Десислава Ковачева веднага след като на 16 януари т.г. беше избрана за титуляр на фонд "Земеделие". Паликарски беше настоял за оставките на Ковачева и на главния експерт в отдела й Христо Панайотов пред Брюксел поради "сериозни административни пропуски в работата им, занижен контрол на проверките и завишени прогнози за плащанията", обясни той пред вестник "Дневник". До напускането му на фонда в началото на 2009 г. Яхова, която временно изпълняваше длъжността изпълнителен директор на фонда, не разписваше оставките с мотива, че като и.д. нямала подобни правомощия. Двамата служители, които през цялото време са били в отпуск, се върнали на работа веднага след като тя беше одобрена за титуляр. След връщането им шефът на отдел "Европейско финансиране" Стефан Пеев, който е бил акредитиран от Брюксел, си е подал оставката.

Земеделският министър Цветанов в четвъртък не беше информиран за напускането на един от оторизираните да подписват експерти. Той обеща да изясни казуса на заседанието на управителния съвет на фонда. /dnevnik.bg