Не можем да увеличаваме биопроизводството само със сега съществуващите оператори. Затова водим разговори с големите конвенционални производители, за да ги убедим да конвертират една част от своите площи в био, заяви земеделският зам.-министър Иван Христанов по време на конференция за биологичното земеделие у нас.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Една от важните задачи пред Министерството на земеделието е да направи биопродуктите популярни, достъпни, харесвани и масови. Втората им цел е да бъдат привлечени повече оператори. Статистиката сочи, че за една година има огромен отлив от биопроизводството. Много фермери са изключили площи заради административен произвол, срещу който са взети вече мерки, твърди Христанов.

„Трябва да си дадем сметка, че България не може да разчита само на местния си пазар. Покупателната способност на хектар у нас е изключително ниска спрямо държави като Германия, Нидерландия, Австрия, Италия. Това означава, че ние трябва да бъдем изключително експортно ориентирани“, смята зам.-министърът.

Затова трябва да се направи така, че биооператорите да бъдат обучени как да продават в чужбина. Тук могат да помогнат и търговските аташета на България, които да променят работата си по такъв начин, че наистина да носят клиенти на родните производители. 

„В същото време трябва да създадем по-силен вътрешен пазар, който да помогне на фирмите да наберат сили. Те ще им позволят да излязат от родната си държава и да продават навън. Това е процес, който може да отнеме 2-5-10 години, защото трябва да култивираме млади и малки, те да станат средни, а средните – големи. Истината е, че не можем да създадем големи от нулата, които да се появят на пазара и да започнат да изнасят“, убеден е Христанов.

Иван Христанов: Трябва да помагаме на малките и средните да реализират на българския пазар, а големите – да излязат навън.

Другият голям проблем, който трябва да бъде решен в близките 2-3 години, е липсата на специалисти в биопроизводството – биоинженери, техници, учени.

„В това отношение сме изостанали, добивите на плодове и зеленчуци са ниски. Трябва да се отворим към вкарването на наука, която да стигне до всеки, както и да възстановим специализираното образование“, заключи зам.-министърът.