Няма адекватна държавна политика по отношение на овощарството у нас, категорична е Димитричка Търпанова, овощар, председател на кооперация „Българска кайсия”- Тутракан. По думите й секторът се зедъхва. „Не може да се дават на плодовете 15 млн. лв, които делим за качествен плод със зеленчукопроизводителите”, каза Димитричка Търпанова, цитирана от радио „Фокус“.

 

Тя посочи, че засега от държавата още нищо няма като финансова помощ, сумите по De minimis - по 5,90 лв./дка, са крайно недостатъчни. Очаква се подпомагане за есенното пръскане на овощните градини, но и то се бави, а е време тези мероприятия в градините да бъдат извършени. Има проблеми и с регистрацията на разрешените за употреба препарати.

 

„На практика като дойде време за подпомагане за есенно пръскане, се оказва, че за кайсиите няма никакъв регистриран препарат и няма как да ни подпомогнат”, обясни Димитричка Търпанова. Миналата година е имало възможност да се вземат пари за икономически вредни болести, каза още тя. „Не знам кой по веригата не си свърши работата, но парите ги изгубихме и не се знае дали за догодина въобще ще ги вземем”, заяви Димитричка Търпанова.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!