Тази година Украйна загуби напълно две породи свине – мирградска и голяма черна. Това съобщи кореспондент на НААН към Института за свиневъдство Николай Березовский, пише изданието agro-yug.com.ua.

Огнищата на АЧС в Китай вече са 52

Към днешна дата мога да заявя, че сме свидетели на трагедията на нашата първа отечествена порода – мирградската, която бе „изядена“ от африканската чума по свинете (АЧС) буквално преди 3 месеца. Днес е много трудно да се намерят животни и да се попълни стадото. По-рано изчезнаха племенните репродуктори. Същото е положението и при голямата черна порода. Имахме две ферми в Донецка и Полтавска области. Те бяха ликвидирани. В Полтавска област отново бе заради чумата. Всички свине загинаха. Тази порода вече я няма, каза Березовский.

По думите му украинското свиневъдство в момента е раздирано от много проблеми. Поголовието от свине стремително е намаляло. За две години е отчетен спад от 2 млн. животни.

Березовский отбелязва, че през 2010 г. в страната е имало над 90 племенни предприятия – в момента те са едва 48. Т.е. налице е намаляване наполовина. В това число е намаляло количеството на племенните репродуктори – на места те са единици.
Според експерта причина за загубата на племенна продукция е липсата на потребители.

Министерство на земеделието и храните в Украйна разглежда възможности за въвеждане на нови програми за подкрепа на фермерите, в частност се обсъждат механизми за компенсация на загубите, провокирани от АЧС.