Соевите бобчета миналата седмица отново поевтиняха на американския пазар, тъй като расте загрижеността по повод Китай и масовите случаи на африканска чума по свинете в тази страна. В момента трейдърите са обезпокоени от това, че китайският внос на соя може да бъде по-слаб, отколкото се очакваше тази година, съобщава Meatinfo. 

Една скъпоценна порода свине - как се опазва?

Министерство на земеделието на Китай заяви, че над 80% от свиневъдите не планират да попълват стадата си. Официален представител на Китайската асоциация на производителите на растителни масла прогнозира, че вносът на соя в Китай може да намалее до 85 млн. тона. Този показател е по-нисък от прогнозата на Министерство на земеделието на САЩ (USDA) – 88 млн. тона за настоящата маркетингова година.

По думите на Вирджиния МакГати, президент на McGathey Commodities, в момента на цената на соевите бобчета отражение оказват и други фактори.

Има опасения, че фермерите може да засеят повече соя, отколкото е заявено от USDA през мартенския отчет, казва МакГати.

Китайските експерти в областта на селското стопанство казват, че ако китайските доставки на свине намалеят с 10%, страната ще има нужда от внос на поне  2 млн. тона свинско месо, за да отговори на търсенето.