Африканската чума по свинете (АЧС) се намира в подем. Въпреки интензивния лов на глигани, случаите на заразени животни в Европа бързо се увеличават. Към края на август са регистрирани 4830 огнища сред глиганите и домашните свине, което е с близо 700 повече, отколкото година по-рано, съобщава информационна агенция Казах-Зерно.

Потвърдено: Африканската чума влезе и в България

Особено критична е ситуацията в Румъния, където АЧС за кратък срок порази много малки ферми по делтата на Дунав, а също така бе регистрирана в голяма ферма с поголовие от 140 000 свине.

Само в Румъния в момента са засегнати 785 свинеферми. До този момент са убити над 123 000 животни. Най-пострадали са фермерите в южната и югоизточната част на страната, недалеч от границите с България и Украйна. В най-малка степен засегнати са северозападните райони, прилежащи на Унгария.

По думите на шефа на румънската служба по ветеринарна медицина и безопасност на хранителните продукти Джеронимо Бранеску, АЧС е достигнала най-сериозно разпространение от времето на Втората световна война. Причината за появата й в страната е незаконният внос на месо.

С увеличаването на огнищата в Източна Европа расте напрежението в Германия.

Все по-напрегнати сме заради риска от разпространение на вируса в Германия, казва вицепрезидентът на Института Фридрих Лефлер, професор Франц Конратс.

Появата на АЧС в съседните райони, като Чехия, Полша и Калининградска област, свидетелства, че разпространението на патогена е свързано не с дивите глигани, а с човешката дейност, допълва Конратс.

Като единствен позитивен европейски пример за противодействие на вируса професорът посочва Чехия. Там, благодарение на крути мерки, от април 2018 г. нови случаи на заразяване няма.

Чешкият подход се възприема като ориентир за Германия, заявява експертът.

Фактът, че там няма нови случаи на АЧС не значи, че болестта е победена. Рано е да се говори за победа. Патогенът може да остане активен в околната среда за дълъг период от време, подчертава професорът.

На 31 август 2018 г. Националната референтна лаборатория потвърди инфекция с вируса на африканска чума при домашни свине, в провадийското село Тутраканци, обл. Варна. Сигналът за повишена заболеваемост в  животновъден обект  тип „заден двор“ e постъпил в БАБХ на 30 август.