Не е възможно вирусът Африканска чума по свинете (АЧС), който се движи към Германия, Дания, Холандия и Испания, да бъде спрян. Така смята Емилио Бекер, испански икономист и консултант по продоволствена сигурност, пише MeatInfo.

В парламента: Има ли ефект от вълчата урина срещу чумата?

Не можем да избегнем болестта. Тя ще завладее големите европейски производители на свинско месо – Германия, Дания, Холандия и Испания. АЧС придоби характер на ендемия. В момента хората, управляващи предприятията и страните, трябва да се обединят, за да решат проблема. Тук не може да действаме на принципа всеки за себе си, каза още Бекер по време на събитието Indagra Food & Carnexpo в Букурещ.

Преди месец чиновници от правителството на Великобритания признаха, че окачват АЧС да достигне страната им в близките 12 месеца.

Опасността от чума по свинете плаши не само европейските и азиатските производители, но и участниците на пазара от Северна и Южна Америка.

При относително стабилни цени в продължение на тази година основният страх на мексиканските производители е възможността АЧС да пресече границата на страната. Много отраслови събития в момента са посветени на тази тема, каза на свой ред Фернандо Ортис, представител на компания в бранша.

Междувременно у нас ветеринарните власти включиха нови райони на страната в списъка на инфектираните зони, след като лабораторни тестове потвърдиха в края на седмицата четири нови случая на Африканска чума по свинете в дивата природа. Инфекцията нанесе тежки загуби върху черните пасищни прасета от ценната автохтонна порода „Източнобалканска свиня“. Досега са засегнати пет животновъдни ферми с източнобалкански свине. Три от тях са в Смядово, а една – във Веселиново, област Шумен.