Вирусът африканска чума по свинете (АЧС) може дълго време да вирее във фуражите и фуражните съставки, пътешествайки между държавите, благодарение на износа-вноса на този тип продукти. До тези изводи са стигнали американски учени след проведено изследване, информира pigua.info.

13 страни забраниха вноса на свинско месо от Белгия

Подробно за резултатите разказа Боб Роулънд, д-р по ветеринарна медицина, професор от отдел диагностика и патобиология към Колежа по ветеринарна медицина  (Университет на щата Канзас, САЩ) по време на своя реч в хода на семинара „Африканската чума по свинете – трансгранично заболяване“. Организатори на събитието са Асоциация „Свиневъдите на Украйна“ и експерти от университета Пърдю (САЩ).

Вирусът АЧС се оказа един от най-стабилните, казва Роулънд.

Това означава, че той добре оцелява в условията на околната среда, в суровите фуражи и притежава висока способност  да заразява в течение на дълго време, включително след превоз, допълва ученият.

Следователно, заключва Роулънд, рисковете за глобално разпространение на болестта оттук нататък ще нарастват.

По думите на учения продължителността на живота на вируса във фуража и в фуражните съставки са проверени с помощта на специална камера, която осигурява условия, сходни с тези при превоз на продукцията.

Благодарение на съответното оборудване ние успяхме да симулираме условия – температура, влажност, продължителност – в които се транспортират фуражите. В хода на този опит разиграхме ситуацията с доставка на продукция от ЕС до САЩ. Такава симулация може да се разработи за всеки един маршрут и да се провери каква е потенциалната заплаха за разпространение на вируса, разказва Роулънд.