След първия случай на Африканска чума по свинете (АЧС) в Германия, Китай наложи забрана за внос на немско свинско месо. Информацията идва от китайската митническа администрация.

Свиневъди сами се отказват да регистрират личните си стопанства

Китай е най-големият консуматор на свинско месо от Германия

След избухването на АЧС в Германия, цената на прасетата се срина драстично. Наред с това Южна Корея наложи забрана за внос на свинско месо от Германия. Дни след това Китай също последва примера й.

Всичко актуално за АЧС в България

От събота, 12 септември 2020 г., всички доставки на свинско месо и продукти от прасета от Германия до Китай ще бъдат унищожени или върнати, съгласно инструкциите на китайските митници. Всички доставки, които вече са на път, ще да бъдат разгледани по-внимателно, преди да бъдат освободени от митническия контрол, обясняват още от китайската митническа администрация.

Малко преди това от Министерство на земеделието в Германия обяви, че ветеринарните сертификати, необходими за износ на свинско месо, вече не могат да бъдат издадени.

Земеделското министерство на Германия иска да остане в преговори с Китай

Федералното министерство на земеделието потвърди, че има известие за забрана за внос от Китай. Китайското правителство все още води преговори за постигане на споразумение за регионализация, пише AgrarHeute.

В момента земеделското министерство на Германия се опитва да убеди Китай, че доставки няма да бъдат извършвани от засегнатите региони на страната, както гласи и правилото на ЕС. Други източници сочат, че Германия преговаря с няколко страни извън ЕС за по-нататъшни търговски възможности.

Реакцията на фермерите 

Йоахим Руквид, председател на Германската фермерска асоциация, приветства подхода на федералното правителство. “Трябва да е възможно поне в средносрочен план свинското месо да продължи да се доставя от райони, незасегнати от АЧС в Германия”, коментира той.

Чумата по свинете все пак проби железните мерки на Германия

Свиневъдите разчитат на ефективни защитни мерки.

„Нашите свиневъди вече са предприели много мерки за превенция от АЧС. А сега правят още повече, за да спрат навлизането на вируса в стопанските си дворове”, добави Руквид. 

Относно спада в цените на свинското, той добави: “Апелираме всички участващи в хранителната верига да не използват кризисната ситуация като оправдание, така че това да бъде в ущърб за свиневъдите”.

Реакцията на политиците

Земеделският политик Карлхайнц Бузен нарече забраната за внос "огромна катастрофа за земеделието в Германия". Преговорите с Китай отдавна трябваше да се водят на най-високото правителствено ниво. Федералното правителство трябва да докаже на своите международни търговски партньори, че всичко се прави за овладяване на чумата по свинете, коментира още той.