Ограничението върху превоза на свине и свинско месо от/към района Тунчжоу на изток от Пекин е отменено, съобщи китайското министерство на земеделието, пише russian.people.com.cn.

Свиневъди от Тутраканци искат да съдят БАБХ

След като в началото на декември миналата година в района Тунчжоу бе регистрирано огнище на африканска чума по свинете (АЧС) местните власти предприеха ред ефективни мерки, включително забрана на превозването на свине и свинско месо, клане и дезинфекция на заразените животни.

Нови случаи на заразяване няма в района вече шест седмици подред, отбелязват от министерството.

[news]
Властите поискаха от местното управление засилване на мониторинга и приемане на активни мерки за предотвратяване на повторно огнище на АЧС.

Заместник-министърът на земеделието и селските дела Юй Канчжел миналата седмица съобщи, че в момента огнищата на заразата в Китай носят епизоотичен характер и болестта е под контрол.

Африканската чума по свинете е силно заразно вирусно заболяване по свинете. То не се предава на другите животни или хората. Първото огнище на АЧС в Китай бе установено през август 2018 г. в провинция Ляонин в североизточната част на страната. След това огнища на АЧС бяха регистрирани в други административни единици на провинциално ниво.