Абердин ангус - порода говеда
Това е порода с изключително ценни биологични и стопански качества.Месото е с отлични качества- дребновлакнесто, сочно, мраморирано
Абердинът се използва за подобряване на месото, чрез промишлено кръстосване,както кръстоските са особено търсени за пасищно отглеждане и угояване.Друго положително качество на породата е нейната скорозрелост и добра приспособимост и издържливост на неблагоприятни климатични условия.
Полова зрялост животните от породата достигат 10 -12 месечна възраст, а стопанска – на 13 -15 месеца.Плодовитостта е 90-95%.Средният дневен прираст е 0,850 – 0,900 кг., кланичният рандеман е 65 -70%.
Развъдни организации:
развъдна асоциация за месадайни породи в България – гр. Пещера, ул „Михаил Такев“ 2А , п.к. 4550, тел: + 887 268 633
Контрол и грижи по време на агненето на овцете
Основната цел на всеки овцевъд е да създаде необходимите условия за раждане на здрави и жизнени приплоди – единаци, близнаци или тризнаци. За целта е необходимо овцевъдите още преди започване на агненето да извършат следната подготовка:
Време е за стрижба на шилетата
Всички шилета, които няма да се оставят за зимния период, а ще се колят наесен, трябва да се стрижат 1 до 1,5 месеца преди тяхното клане. Това дава възможност влакното да порасне достатъчно...
Стопани, контролирайте следродилния период на млечните крави
За да се получава всяка година по едно теле (т.е. 365-дневен период за отелване), кравите би трябвало да заченат 85-90 дни след раждането
Можете да получите повече от зимните носачки
Помещенията за отглеждане на носачки през зимата трябва да са ремонтирани, добре почистени и дезинфекцирани, да бъдат уплътнени...
0 КОМЕНТАРА