Концепцията за прилагане на директните плащания от 2015 година е рамков документ. Тя няма да се приема като законопроект, а ще бъде одобрена от Министерски съвет и след това ще бъде внесена в ЕК. Това обясни зам.-министъра на земеделието Бюрхан Абазов относно процедурата по внасянето на Концепцията в Брюксел.

 

По думите на Абазов това е рамката, която България заявява, че ще прилага в новия програмен период. Бюрхан Абазов беше категоричен, че Концепцията за прилагане на директните плащания от 2015 г. подлежи да корекции и след внасянето й в определения срок (бел. авт. - 1 август 2014 г.) и затова не е проблем фактът, че обсъждания текат и в последния момент и че има все още неудовлетворени искания на аграрния бранш.

 

Това е документ като Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), тоест по него е възможно да има бележки от ЕК. Нормално е Концепцията да подлежи на допълнителна кореспонценция между ЕК и България“, категорично заяви Абазов. Според него Концепцията за директните плащания ще бъде окончателно приета през есента на 2014 г.

 

Бюрхан Абазов също категорично отрече обвиненията на представители на аграрния бранш за еднолично разписване на Концепцията. „Който иска може да говори, че съм направил Концепцията еднолично. Факт е, че от 1 месец всеки понеделник се събира работна група, предварително се обявяват темите, по които ще се дискутира, представителите на аграрния бранш предварително са запознати и с анализите, които сме направили.

 

От тази гледна точка не приемам обвинения, че еднолично съм правил Концепцията. Имахме поне 4-5-6 срещи с различните организации и сме дискутирали всичко тема по тема“, заяви Абазов. Той призна, че обща декларация от 30 браншови организации е успех. И подчерта, че 99 на сто от исканията, заложени в общата декларация на тези 30 организации, е прието и отразено в Концепцията.

 

На въпрос на Фермер.БГ къде е оставащия 1% до пълен консенсус, Бюрхан Абазов заяви: „Само по Схемата за дребните фермери не беше постигнато пълно единодушие“. Според него по казуса за тавани на директните плащания е постигнато съгласие и МЗХ е приело предложението на браншовите организации за редукция 100% на директните плащания, както и за прехвърлянето на средствата от тази редукция във Втори стълб като парите да отидат в конкретни сектори.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!