Ангел Вукодинов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в интервю за Фермер.БГ относно очакванията на зърнопроизводителите от новия министър на земеделието Десислава Танева.
 
Г-н Вукодинов, как оценявате избора на г-жа Десислава Танева за министър на земеделието и храните?
Преди да ви дам отговор на който и да е от следващите въпроси, трябва да кажа, че ние чисто политическа оценка не е редно да правим и това не е нашата роля. Ние може да правим оценка по отношение на експертността на отделна персона и по отношение на политиката на управляващата партия или коалиция в сектор земеделие. Лично моето мнение е, че това е една от възможно най-подходящите кандидатури, но вече и назначения. Въпросът не е разглеждан специално на управителен съвет на НАЗ, но почти съм убеден, че мнението ми ще бъде потвърдено и от Асоциацията. Ние не сме хора, които правим празни комплименти, но смятам, че г-жа Танева и като председател на комисията по земеделие доказа, че е един диалогичен човек. Смятаме, че тя има доста добра експертност. Г-жа Танева има потенциала да начертае добър път за българското земеделие в този изключително важен период, ако в условията на тази коалиция и бъдат дадени достатъчно права да решава.
Ние не искаме да обвиняваме никого, но особено по времето на програмния кабинет на премиера Орешарски имаше много заиграване с важни теми – директните плащания, Програмата за развитие на селските райони и най-вече новия програмен период, за което ние нееднократно сигнализирахме. Решенията не бяха вземани на базата на един реален икономически анализ на българското земеделие, а на база чист политически популизъм. Надяваме се това да не се повтаря, не че и по времето на ГЕРБ нямаше такива неща. Би следвало сега, когато има коректив от една страна на коалиционните партньори и от друга – на браншовите организации, да очакваме по-добри резултати. Трябва да сме оптимисти, особено в бележит ден като днешния, 10-ти ноември, е нормално да имаме оптимизъм, а не само песимизъм.
 
Кои са най-неотложните въпроси, с които трябва да се заеме министър Танева?
Предполагам, че тя ще си направи анализ на базата на опита, който има в предишните два мандата. Политическите и кадрови въпроси, нека си ги решава тя, но въпросите които не търпят отлагане, са по отношение на програмата за развитие на селските райони. Трябва успешно да се финализира старата Програма – по отношение на текущите плащания, по отношение на последните плащания по отминалата програма, не трябва да се допуска загуба на средства, особено в този тежък икономически момент.
Още от първата минута трябва да се впрегне целия административен капацитет на министерството и с политическа воля и подкрепа и от браншовите организации да бъдат отстранени забележките на Брюксел по отношение на новата ПРСР, както и забавянията, касаещи директните плащания. Това като процес трябва буквално да приключи в следващите няколко седмици и да бъдат изпратени Програмите отново. Този път обаче те трябва да бъдат съгласувани с нас браншовиците и да се надяваме, че няма да имаме отново нулева година и ще може да започне възможно най-рано прием на проекти, за да усвояваме пари и да не се стигне до загуба на средства в края на периода.
Не на последно място, трябва да се намери политическа воля, бих казал, да се изплатят директните плащания по европейските програми на производителите до края на месец януари. Така ще може да влезе свеж ресурс и в земеделието и в цялата ни държава, което носи само ползи за целия сектор.
 
Кои или какви личности според вас трябват да са влязат в политическия кабинет на земеделското министерство?
Този въпрос, въпреки че виждам различни информации, да не кажа спекулации по медиите, е въпрос, който трябва да реши политическото ръководство. При предходното правителство, когато министър Греков се опита да назначи браншовик за свой заместник, ние се противопоставихме. Ако следващия подвъпрос е трябва ли да има браншовик като заместник министър, ние в момента нямаме специално решение на асоциацията. Лично моето мнение е, че на този етап няма място браншовик на зам. министреско кресло, защото ще се получи пряк конфликт на интереси.

Таня БОРИСОВА, Фермер.БГ
София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ
 
 
© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!