95 са животновъдите, които са заявили желание да участват в третия транш за доброволни ангажименти за хуманно отношение към прасета за угояване. 422 170 са животните, които са заявени за подпомагане, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). 
 Помощта се предоставя за заявен брой животни при спазване на изискванията, включени в указанията за прилагане на схемата „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете“.
 
[news]
 
Изплащането на подпомагането в третия транш по схемата ще се извърши след проверка на продадените от 1 септември 2016 г. угоени прасета и на наличните животни в стопанството, които предстои да бъдат реализирани до 31 декември 2016 г., допълниха от фонда. 
 
Срокът за сключване на договорите и за изплащане на помощта е до 21 ноември. 
Схемата подкрепя фермери за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към животните в сектор „Свиневъдство“. Помощта покрива направените разходи или пропуснати приходи, свързани с ангажименти за хуманно отношение към свинете, поети за най-малко 5 години. Държавната помощ по схемата е със срок на прилагане до края на 2017 г.
 
Иначе на 21 октомври приключи приемът на документи за участие в последния транш за доброволни ангажименти за хуманно отношение към прасета за угояване. В трите транша за 2016 г. по схемата свиневъдите подадоха заявления за подпомагане на близо 1 100 000 прасета за угояване, отглеждани по хуманен начин. След обработката на данните за страната най-голям интерес е регистриран в областите  Велико Търново, Русе и Шумен.