Полските производители на череши са сред най-силно пострадалите от априлския снеговалеж и майския студ. Съгласно предварителните оценки на експерти през тази година в Полша се очаква съкращаване на обема на реколтата от череши и вишни съответно с 90% и 80%, съобщава agrostory.com.

30% по-голяма реколта от костилкови плодове в Испания

Тази година се очаква покачване на цените и увеличаване на дела на вносните плодове. Загубата на ябълки е голяма, но вишните са пострадали най-силно. Това е еднакво лоша новина както за производителите, така и за потребителите, отбелязва Мирослав Малишевский, представител на Полската асоциация на овощарите. 

За оценката на щетите ще бъде назначена специална комисия, като окончателният резултат ще бъде налице след 2 месеца.



Нито една култура не е застрахована от повреждане вследствие на промените в климатичните условия. Студовете, които удари през април, провокираха големи щети най-вече при черешите, крушите и вишните. Втората вълна от слани през май повреди оцелелите през април растения,  подчертава експертът.

Специалисти от отрасъла отбелязват, че вишните и черешите са пострадали най-силно, тъй като двете вълни слани са връхлетели именно в периода на цъфтеж.

Първите доставки на тези плодове полските фермери очакват през средата на юни. Обикновено полската вишна се изнася в Беларус, Германия и Литва. Тази година обаче се очертава сериозно понижаване на обема на реколтата, което практически ще се отрази върху износа. Съществено понижаване на обема на предлага на вишни ще има и на вътрешния пазар в Полша.

Така страната може да отстъпи своето място в износа на вишни на Франция – страна, в която обемът на реколтата от тези плодове през тази година превишава с 10% миналогодишните показатели.