9 юни или 11 юни е крайният срок за подаване на заявления за директните плащания за Кампания 2020? С този въпрос се обърнахме неофициално към аграрното министерство на 8 юни. Причината да не е ясна датата е, че в различни съобщения от министерството се посочват двете дати и това обърка някои стопани. 

Министерството: Няма да има удължаване на кампанията

На 17 май - денят, в който беше обявен за краен срок за подаване на заявления за кампанията за Директни плащания за 2021 г. без санкции, от земеделското министерство изпратиха съобщение, в което първоначално пишеше, че “От 1 до 9 юни земеделските стопани могат да променят заявленията си със санкции в размер на 1% за всеки работен ден в този период за размера на промяната”.  Минути по-късно от пресофиса се свързаха с Агри.БГ и ни поясниха, че датата е 11 юни и ни помолят да коригираме новината си. Това, разбира се, беше направено. 

Според Наредба №5: “Заявленията се подават през периода от 1 март до 15 май на годината, за която се кандидатства за подпомагане. Когато 15 май е неприсъствен ден, срокът за подаване на заявления за подпомагане изтича в първия следващ работен ден”. 

Както читател на Агри.БГ отбелязва: “В Наредба 5 пише, че тя (Кампанията) продължава 25 календарни дни, след последния ден за прием без санкция. Тази година той беше 17 май, защото 15 май беше събота. Та 25 дни след 17 май се пада 11 юни”.

Дотук нещата са ясни и всички живеехме с 11 юни като финална дата за подаването на заявления. 

Изненадващо обаче, на 2 юни, съобщение на МЗХГ след среща с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, свързана с очертаването и проблемите с правните основания, последното изречение гласеше: “Припомняме, че до 9 юни земеделските стопани могат да променят заявленията си със санкции в размер на 1% за всеки работен ден в този период за размера на промяната”. 


Тъй като 9 юни е днес, а или остават още два дни, или днес всичко приключва, на 8 юни се свързахме с министерството, за да попитаме коя е вярната дата, за да информираме своите читатели, които са пряко заинтересовани от това и немалко от тях се свързаха с Агри.БГ за уточнение. 

Не получихме веднага отговор, а ни казаха, че ще бъде проверено кога е вярната дата. 

Всъщност още нямаме официален отговор. 
Това ни накара да направим проверка в сайта на министерството на земеделието, която показа, че съобщението от 2 юни е коригирано - и в последното изречение вече вместо 9 юни, пише 11 юни. 

Не очакваме земеделските производители да провеждат подобни “разследвания” и да се правят на детективи, за да са наясно с финалната дата за подаване на заявления. А смяната на дати лесно се проверява.

Уважаеми земеделски стопани, финалната дата очевидно е 11 юни - и според Наредба №5, и според промените в съобщенията на министерството - дори и да са направени тихомълком, все едно е голяма срамота да се обърка дата. 

Далеч по-лесно щеше да е, ако от министерството пуснеха ново, уточняващо съобщение.