Средната годишна цена на рентите в страната е 44 лв./дка. Това сочат данните за 2016 г. на Националния статистически институт (НСИ). 
 
 
Сключените договори за наеми/аренди през миналата година са точно 614548 за 1 156 6621 дка. 
Най-високите ренти традиционно през годините са в Североизточна България – 64 лв./дка, като първенството се държи логично от Добричко, където рентите са средно по 85 лв./дка.
 
 
Най-високата рента в тази област е в Балчик. Там арендаторите плащат по 96 лв./дка.

Централна Северна България е втората в страната по високи стойности на наемите и рентите.

Средната цена там е 53 лв./дка. В Силистренско се плащат най-високи ренти и наеми – 71 лв./дка, а в Дулово и Главиница достигат до 76 лв./дка, сочи статистиката. 
 
 

Created using Visme. An easy-to-use Infographic Maker.

Средната стойност на наемите/арендите там е 32 лв./дка. Най-скъпо е в Сливенско – 35 лв./дка средна цена. Въпреки това най-високата рента/наем се плаща в Бургаско.
 
В община Камено тя е 41 лв./дка, докато най-висока стойност на рентите в Сливенско са в Новозагорска. Там арендаторите и наемателите дават средно по 37 лв./дка.  
 
26 лв./дка е средната цена на наемите/арендите в централна Южна България. 
Там се откроява Хасковско с 31 лв./дка цена на рентата/наема, като в самия областен град цените са средно по 32 лв./дка, а в Димитровградско – 35 лв./дка. 
 
На дъното на ценовата таблица е Югозападна България. 33 лв./дка е най-високата стойност за тази част на страната и тя се плаща в София. 
 
По декари 
Общо площите под наем/аренда в цялата страна са 11 566 621 дка. (виж галерията)
Най-голяма площ земя е била арендувана или дадена под наем през миналата година в Североизточна България.  Там рента/наем се плаща за 3 168 658 дка. 
 
По сделки 
Сделките, сключени през миналата година са общо 614 548 в цялата страна.  За Североизточна България те са най-много – 145499 броя, сочат данните на НСИ.
 
ГАЛЕРИЯ 

 

Created using Visme. Free Online Presentation Software.