83 прасета са загробени в село Тутраканци заради африканската чума по свинете. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев за Фокус.
 
 
„Националната референтна лаборатория потвърди наличието на вируса в стопанство тип „заден двор“ в село Тутраканци, община Провадия. През последните две години се опитахме да направим така, че чумата да не влезе в България. Но за съжаление това е един изключително агресивен и устойчив вирус и въпреки засилените мерки, които взехме не успяхме. След като установихме огнището на заразата веднага взехме спешни и незабавни мерки - наложихме 3-километровата предпазна зона на с. Тутраканци и с. Бозвелийско“, коментира д-р Илиев.
 
По думите му инспекторите са работили от петък вечерта до снощи без почивка и са ефтаназирали. „Загробихме 83 прасета в Тутраканци. 
 
[news]
Повече са от първоначално обявените 30, защото се оказа че има голям брой домашни прасета, които не са регистрирани както е изискването по закон. Вече сме дезинфекцирали района и обезопасили. Ограничителните мерки остават за 3 км и 10 километровата зона около огнището на болестта. Продължава взимане на проби от домашните животни“, допълни той и уточни, че след като имат резултат от пробите, ще решат как да процедират. 
 
„Ако са положителни, предприемаме незабавни мерки за ограничаване на заразата и разпространението на болестта. Но докато излязат пробите няма да се умъртвяват животни, хората да са спокойни“, успокои той.
 
Той увери, че действат по правилата.
 
 „Ветеринарните власти във всички останали страни, в които са открити огнища, действат по същия начин като нас. Целта ни е България да не допусне разпространение на заразата – както в други части на страната, така и извън страната ни. Затова и ще продължи забраната за движение в 3 км и 10-километровата зона. Най-важното да ограничим заразата да не стигне до индустриалните ферми и да не я допуснем в някоя от големите свинеферми. Изключително важно е, стопаните да не предприемат сами мерки за лечение, ако видят че прасето им болно, а да викат веднага официалните ветеринарни власти“, обясни д-р Илиев.
 
„Както е станало в Тутраканци. Смятам, че именно информационната кампания на БАБХ за африканската чума по свинете, е предизвикала стопанина на 7-те болни животни да извика ветеринарния лекар, а от там и нас. Защото, ако стопаните решат да заколят болното прасе и да го сложат във фризера – това е най-сигурният начин за разпространение на заразата. Много е важно и ако хората намерят и трупове на умрели животни и то не само диви прасета, а и други – лисици, чакали, кучета да ни алармират веднага, защото те също могат да са преносители на зарази“, обясни още Дамян Илиев.