На 82 млн. евро са оценените загубите в агросектора в следствие на руското ембарго. От тях 44 млн. евро са в млечния сектор, 22 млн. евро – плодове и зеленчуци, а останалите в месния сектор и преработката. Това каза земеделският министър Десислава Танева пред БНР.

България има много малък дял на износ и преки сделки с руския пазара и от изчислените загуби за една година, не повече от 10 млн. евро са загубите от въвеждането на руското ембарго, обясни Танева. Тя добави, че голямата загуба идва от ниските цени на продуктите в агросектора, предназначени за руския пазар, които са останали излишъци на пазара на Общността.

На 7 септември 2015 г., по искане на френския земеделски министър Стефан Льо Фол, ще се свика специален съвет на министрите на земеделието на тема ''Мляко'' и мерките за подкрепа.Танева се надява искането от декември да бъде удовлетворено и, че до момента с националните средства беше отделен бюджет от 26 млн.лева за подкрепа с държавна помощ de minimis на млечния сектор.

Страната ни беше първата, която през месец декември постави темата пред Европейската комисия за кризата в агросектора и необходимостта от бюджет за компенсации, припомни Десислава Танева и допълни, че предприетите от Комисията мерки и приложени инструменти за подкрепа, не са довели до стабилизиране на млечния продукт на пазара, нито в България, нито в Общността.

Загубите в сектор плодове, зеленчуци и меса идват от пазарните нива и по-ниската цена на тези продукти в сравнение с миналата година и преди ембаргото на Русия, обясни Танева. Тя поясни, че България е страна, в която специално плодовете и зеленчуците не произвежда дори това, което населението потребява за собствени нужди. Проблемът тук е с ценовите равнища, на които се реализира тази продукция. Възможността за трети пазари, възможността за алтернативни пазари, позволяват да има по-висока цена и по-добър приход за земеделския производител, добави още земеделският министър.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!