В последните пет дни от приема по подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" на Порграмата за развитие на селските райони 2014-2020 (ПРСР 2014-2020) са подадени над 80% от всички проекти, а в последните три дни, входирани проекти са били 65 на сто. Това съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) за Фермер.БГ.
 
В тази връзка е била издане заповед на изпълнителния директор на ДФЗ за дообработка на всички подадени и приети в последния ден заявления, с цел да се създаде организация за безпрепятственото им приемане в цялата страна.
 
 
От фонда уточняват, че в рамките на приключилия прием са подадени близо 3000 проекта. Именно поради големия брой желаещи да подадат проектите си, е имало и спънки по време на подаването на документите. Това научи Фермер.БГ от свои читатели. В писмо до редакцията фермерът пише:
 
„Наши колеги обясняват, че в градовете Пловдив и Пазарджик, експертите са раздали на всички хора празни бланки и са били поканени в рамките на 2 дни да си входират проектите. Това обаче не се е случило в Шумен, Силистра, Варна, Велико Търново и Добрич. Например в 17:32 ч., в Силистра, на 7 декември 2016 г. на земеделски производител от видна асоциация му е отказано входиране на основание, че системата вече е затворена. Във Варна е имало пропуски и там е отказано входиране на хора, защото не са в пропуските“.
 
 
От ДФЗ отговориха, че всички постъпили жалби се разглеждат и бенефициерите получават официален писмен отговор по поставения от тях въпрос. Същото важи и в конкретния случай - ако жалбата е пристигнала във фонда, на кандидата за подпомагане ще му бъде отговорено по официален ред.  
 
Отговор по конкретната жалба все още не е пристигнал, но Фермер.БГ ще държи в течение читателите си, относно казуса и всички сигнали, които те са подали и чрез нас до ДФЗ и другите държавни институции, ангажирани в селското стопанство.