75-годишен японски фермер получи редица похвали от местни фермери и потребители заради това, че прави кръгово земеделие в провинция Хенан в Централен Китай. Освен това фермерът работи за популяризиране на този тип земеделие в цялата страна.

Що е то колективна ферма?

Kawasaki Hirohito започва фермерската си работа в село Xiaoliugu в Хенан през 2014 г. Възприемайки идеята за кръгово земеделие, Hirohito иска да популяризира по-здравословни и безопасни първични продукти, както и по-органичен начин на земеделие сред китайците, пише globaltimes.cn.

Фермерът избира да развива идеите си в село до река Жълта в най-голямата селскостопанска провинция в Китай. 

„Все още има дълъг път за китайските фермери“, каза Hirohito и добавя: „но имам земеделци до себе си и ще работя тук до деня, в който умра.“

Кръговото земеделие, т.е затвореният цикъл, основно се постига чрез използване на естествени торове като обработен животински тор вместо химикали. По този начин се цели да се постигне органично отглеждане, да се възстанови плодородието на почвата и да се опази околната среда.

Hirohito добавя, че все още е предизвикателство да комуникира на китайски, въпреки че учи езика от 2014 г. Въпреки това той все още изнася лекции, за да могат хората да научат за концепцията за кръговото земеделие. Друга негова идея е да отвори собствен център, в който да обучава млади и стари на кръгово земеделие.