Българската селекция семена е най-подходяща за земеделските производители в нашата страна, заяви доц. Иван Киряков, директор на Добруджанския земеделски институт (ДЗИ) – Генерал Тошево, в рамките на провеждащия се в института Ден на отворените врати. На участващите в инициативата земеделски производители бяха представени сортовете зърнено-житни култури, отглеждани в опитните полета и производствените участъци на Добруджанския земеделски институт.

Около 70 л/кв.м е количеството паднали валежи през миналата седмица в района на ДЗИ - Генерал Тошево, което се е отразило на посевите, съобщи доц. Киряков. Той допълни, че всеки сорт земеделска култура е специфичен и със собствена технология на отглеждане. В години на интензивни валежи растенията израстват високо и именно това води до полягане – явление, на което сме свидетели в момента в много региони на страната.


В региона на Добрич има полета с посеви на семена, чиято селекция е направена в чужбина и тези култури не са полегнали след обилните валежи. Като причина за това доц. Киряков посочи факта, че българската селекция на зърнено-житни сортове и конкретно селекцията на ДЗИ е по-скоро степен тип, а чуждите сортове са разработени за влажни зони през пролетта. „Това са ранни сортове, които обаче се равняват на българските късни сортове. През тази година много от чуждите сортове – френски, австрийски, американски - ще „бият“ по добив нашите сортове или поне ще бъдат на нивото на нашите сортове”, заяви доц. Иван Киряков. Той допълни, че тези сортове са селектирани за влажни условия на отглеждане и 2014 година е отлична за тях. По думите на Киряков, няма нищо лошо да се опитват чуждестранни сортове, но не бива да се загърбва родната селекция, защото българската селекция е правена за типично нашите райони. Според специалистите рядко се случва толкова влажна пролет като тазгодишната.


Един от пазарите за българските сортове семена за зърнено-житни култури е Турция, където те се търсят извънредно много, каза доц. Киряков. Той допълни, че по отношение на болестите по посевите, добруджанските производители няма да имат тази година големи загуби. Очакваните към момента добиви за селските стопани в Добричка област са като миналогодишните или съвсем малко по-ниски – между 650 и 800 кг/дка.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!