Няма да е лъжа, ако кажем, че фермерите ще изпратят поредната трудна година. Каква предстои да бъде следващата, може да се съди по няколко решения, които ще бъдат взети през следващите дни. На ниво Европейски съюз на 9 ноември ще бъде обявена рамка за подпомагане на производството на торове. Този път мерките може да бъдат насочени основно към крайния потребител – фермера, и само индиректно към големите компании за торове, пише Agrarheute.

Официално: Вижте кой отпадна от третата кризисна помощ

В някои страни торовете поскъпнаха с 350-400% в рамките на година. Затова срещата на 9 ноември притегля вниманието с особена сила. ЕС планира да стартира пакет за подкрепа за производството на торове. Взети са предвид няколко мерки, които не са насочени към „наливане“ на пари в производителите на торове, а по-скоро към подпомагане на фермерите да имат лесен достъп до достъпни продукти. Самите мерки включват:

Повишаване на антидъмпинговите мита

В момента Европейската комисия (ЕК) е склонна да запази антидъмпинговите мита върху вноса на торове от амониев нитрат извън ЕС, особено от Русия, САЩ и Тринидад и Тобаго. Тези такси бяха въведени от 2019 г. и се очаква да бъдат запазени до 2024 г., като ЕК избра да удовлетвори европейските производители на торове, които призовават тези допълнителни такси да бъдат запазени, въпреки че са отразени в крайната цена, плащана от фермерите.

Прекомерно облагане с данъци на други индустрии за подпомагане на смесите за торове

ЕК е обсъждала няколко пъти възможността страните членки да облагат с данък други индустрии – като енергетиката, които имат нарастващи печалби. Това е един вид солидарен данък, който обаче досега нито една държава членка не е посмяла да въведе.

Кризисна помощ за фермерите

Най-разпространената мярка за подпомагане в кризата с торовете е директното субсидиране на фермерите по полския модел. Средствата могат да дойдат от кризисния резерв на ЕС и ще покрият отпускането на специална помощ за фермерите във всички страни членки.

Без газ за производителите на торове

Тъй като газовите ресурси са ограничени, държавите-членки налагат рационализиране на тези ресурси за производителите на торове. Европейската комисия възнамерява да поиска от страните членки да освободят производителите на торове от евентуалната рационализация на природния газ през следващия период.

Адаптиране на националните стратегически планове

В новата си стратегия за торовете ЕК би искала също така да поиска от държавите да адаптират националните стратегически планове към настоящата ситуация на криза с торовете. Властите в Брюксел ще обърнат особено внимание на мерките, насочени към устойчивото използване на торове. Корекциите на стратегическите планове ще бъдат одобрени бързо, ако подкрепят една от следните мерки: насърчаване на ефективността на торовете, например чрез планове за управление на хранителни вещества, прецизно земеделие, органично земеделие, агроекология; отглеждане на протеинови култури като част от сеитбооборота; екосхеми за насърчаване използването на органични торове и други.

Създаване на надзорен орган на пазара на торове

За да подобри прозрачността на пазара, ЕК планира да въведе надзор на пазара на торове. Такива инструменти за наблюдение вече съществуват за продукти като месо, мляко, полски култури и захар.

Европейска автономия в сектора на торовете

В момента ЕС осъзнава своята зависимост от вноса на торове, така че са обявени допълнителни мерки за постигане на стратегическа автономия по отношение на органичните торове и възстановяването на хранителни вещества, например от отпадъчни води. В същото време Европейската комисия възнамерява да продължи да укрепва международното си сътрудничество в областта на продоволствената сигурност, намалявайки зависимостта от внос на минерални торове и наличието и достъпността на торовете.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Русия се връща в споразумението за износа на украинско зърно

Фермерът, който снабдява с ток цяло село

Людмил Работов: Единственият рентабилен сектор у нас отива към провал