На 20 май светът отбеляза Денят на пчелата. По този повод Организацията по прехрана и земеделие (FAO) реши да припомни, че без насекомите опрашители човечеството ще остане без краставици, ягоди и други популярни полезни растителни вкусотии, както и от мед.
Пчелари за подмора: Не е пръскано за комари, а за хоботници
Пчелите опрашват 1/3 от това, което ядем. Те играят жизнено важна роля за опазването на екосистемите на нашата планета. Около 84% от културите, които се отглеждат за храна, за повишаване на качеството и добива, имат нужда от опрашване. Благодарение на този процес земеделците прибират не само по-богата реколта, но и по-качествена.
Бадеми
Отлична закуска за онези от нас, които се грижат активно за фигурата си. Бадемът е полезен за здравето. Реколтата от тази култура в голяма степен зависи именно от опрашването от медоносни пчели.
Ябълки
Най-големият производител на ябълки в света е Китай. Следват САЩ, Турция, Италия и Франция. В какъвто и вид да се консумират ябълките – свеж или преработен, без пчели производството им няма да може да отговори на търсенето на пазара.
Боровинки
САЩ са най-големият производител на боровинки в света. За промишлено опрашване пчеларите там използват земни пчели, тъй като могат да посетят повече цветове на минута.
Краставици
Без пчелите реколтата от краставици, но и не само, ще бъде мисия невъзможна. В оранжериите повишаването на добивите от този зеленчук достига 40%, когато в тях се разположат и само пет кошера. Падат се горе-долу по 12 500 насекоми на всеки 1/15 ха.
БАБХ: Пчелите в Плевенско са загинали от препарат срещу насекоми
Лук
Виждали ли сте как пчелите обикалят луковите насаждения? Гледката е красива. Медоносните пчели посещават цветовете на лука, за да събират нектар и прашец. При производството на хибридни сортове събирачите на нектар посещават както стерилните, така и фертилните мъжки цветове.
Тиква
Опрашителите на тиквите са онези пчели, които гнездят в земята. Те са най-активни рано сутрин. Към 10:00 часа активността им постепенно намалява.
Ягоди
Узрялата ягода носи неповторимия вкус на детството. Цинкът, който се съдържа в този плод, придава характерната й сладост. Без опрашване този резултат няма да е налице. За пълното узряване на ягодата е необходимо тя да бъде посетена от пчели около 21 пъти.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Десислава Танева: Не можем да спираме субсидии за отравяне на пчели
Пчелар: За тайната на кошерите с женски имена
0 КОМЕНТАРА