Традиционно освен едногодишни покривни култури в земеделието, особено органични, се отглеждат и многогодишни. С тяхна помощ се генерира изобилие от зелена маса за компост и се възстановява почвата. В частност употребата им се препоръчва за междуредията на плодови и ядкови насаждения, пише modernfarmer.com.

Програма оптимизира азотното подхранване на царевицата

Черен оман

Наричат го още краля на почвовъзстановяващите култури. На височина достига до 60 см, а на дълбочина корените му стигат до 1,8 метра. По този начин растението си доставя хранителни вещества от дълбочина, която е недостижима за другите. След това тези хранителни вещества се концентрират в листата. За няколко месеца черният оман формира голямо количество нискорастяща, но гъста зелена маса. След косене той израства за броени седмици. Лесно се размножава.

Пауловния или Императорско дърво

Paulownia tomentosa е дърво, което расте на височина до 12 метра. Ако на няколко месеца го режете, ще получите само храст с височина до 2,4 метра. Срежете ли го до земята, ще се формират нови растения с повече листа от обичайното – до 60 см в диаметър. По този начин ще имате повече зелена маса за компост.

Растението може да се отглежда в местности, където минималната температура през зимата не пада под минус 26 градуса.

Испански артишок

Cynara cardunculus е уникален с това, че едновременно представлява „строител на почва“ е и ядлива култура. Расте на височина до 1,8 метра. Произвежда впечатляващо количество листна маса. Отглежда се от семена. Расте в райони с минимална температура през годината не по-ниска от 17 градуса.

Обикновена коприва

Натрупва хранителни вещества не по-зле от черния оман. Отглежда се обаче по-трудно. Расте както на слънце, така и на сянка, но има нужда от много влага.

Червена детелина

Расте на височина до 90 см. Подобно на други покривни култури, представлява добър азотфиксатор, превръщайки азота от въздуха в достъпен за културите-приемници. С всяка косене зелената маса убива грудковите бактерии в корените, оставяйки в почвата натрупания от въздуха азот.

Зелената маса от червена детелина се препоръчва за производството на компост, тъй като съдържа сравнително много азот.

Храстовидна аморфа

Още един азотфиксатор – бобов храст, който расте на височина до 2,4 метра. Растението може да се коси от време на време, като така ще получите повече количество биомаса. То обича влажни и частично сенчести места.

Дървовидна карагана

Нискорастящо дърво от семейство Бобови. То подобрява структурата на почвата и натрупва в нея азот. При редовно рязане се получава храст с височина до 1,8 метра. Идеално решение за гориста местност и прохладен климат. Трудно понася жегата.