Тези дни в Сицилия приключи съдебно дело за най-голямата разкрита измама в ЕС с държавни земеделски субсидии. Съдът на град Пати изпрати 91 мафиоти за общо 660 години в затвора за злоупотреби с европейски средства. Сред осъдените има и кмет, пише немското издание Agrarheute.

Дали пак гъските няма да изядат парите за субсидии?

“Мафията на върбите” няколко години използвала субсидии от италианската държава (преди всичко от бюджета на ЕС) като доходоносен източник на пари. От първоначално обвинените 101 души осъдителни присъди има за 91 от тях. Средно един осъден ще лежи 7 години. Освен за измама, обвиняемите са осъдени и за изнудване и разпространение на наркотици.

Схемата

Мафията години наред изнудвала и тормозела жители. Тя използвала природния парк Неброди, планинска верига над североизточния сицилиански град Месина, за да източва селскостопански субсидии. Според съда използваните от нея методи са добре познати. Престъпниците “набирали” фермери чрез сплашване и принуда. Който се противопоставял, рискувал да загуби фермата си - животните били убивани, а постройките - опожарени. Фермерите кандидатствали за субсидии, а мафиотите взимали договора им за наем на земя, декларирали обработваеми земи и пасища, без да практикуват земеделие.

Приказката приключила, когато бил назначен нов управител на природния парк. Годината е 2013-та. Новоназначеният Джузепе Анточи разкрива схемата и започва борба с мафията.

Повратната точка настъпва през 2015 г., когато управителят въвежда изискване за доказване на наети площи на стойност под 150 000 евро. Следва поредица от заплахи за убийство. През 2016 г. регламентът обхваща цялата територия на Сицилия.

Според Анточи мафията дълго време е действала безпрепятствено по пасищата на Неброди. Според съда са взети земеделски субсидии в размер на около 6 милиона евро. Самият съдебен процес продължава 20 месеца. Мафиотският бос Аурелио Салваторе Фаранда получава най-дългата присъда затвор - 30 години затвор. Сред осъдените е и кметът на една от общините на природния парк.

В допълнение към присъдите лишаване от свобода е конфискувано имущество на стойност 4 милиона евро.

„Направихме това, което трябваше да се направи. Дадохме да се разбере, че парите на ЕС са само за достойни хора, а не за босове на мафията”, каза след обявяването на присъдите Джузепе Анточи.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Защо институциите продължават да се използват като бухалки срещу фермерите?

ДФЗ загуби дело за къща за гости

Фермер: Обърнаха Училищните схеми в арена на измами