Земеделските производители в област Варна са подпомогнати с 649 млн. лв. от 2014 г. до момента. Това заяви зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева при откриването на информационната кампания по директни плащания за 2020 г. във Варна. 

Зелените цели – не товар, а повече доход за производителите

От тях 550 млн. лева са по ежегодните директни плащания, схемите за преходна национална помощ, компенсаторните мерки по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и схемите по държавните помощи. 

МЗХГ: Към 2019 г. обработваемата земя в областта е около 86% от използваната земеделска площ. Производителите залагат най-вече на зърнено-маслодайни култури.

По думите й в рамките на настоящия програмен период площите с технически култури в областта се увеличават близо пет пъти, а тези със зеленчуци – над три пъти. Над два пъти повече спрямо 2014 г. е и ръстът на площите с лавандула.

По време на срещата стана ясно, че в района се увеличават заявените по схемите за директна подкрепа животни. Става дума за периода от 2014 до 2018 г. При говедата нарастването е с около 5%, а при овцете и козите – с 14%.

МЗХГ: Във Варненско заради градушките през миналата година напълно пропаднали са 15 хил. дка, а частично – около 38 хил. дка.“

Тя обясни, че в момента повече от една трета от страната е покрита със система за противоградова защита. 

„През 2019 г. бяха открити допълнителни ракетни площадки, чрез които защитаваната територия от 17 млн. дка се увеличи на 22 млн. дка. През пролетта предстои пускането в експлоатация на седмия радар, който е разположен в района на град Шумен. Той осигурява възможност за национална защита, като непокритата към момента територия ще се защитава със самолетен способ”, разясни Кръстева.

Пред над 170 стопани от областта експерти на Министерството разясниха и новостите около предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). 

Земеделските производители бяха запознати и с новите моменти в законодателството в сектор „Животновъдство“, както и с хода на преговорния процес за новата Обща селскостопанска политика (ОСП).