Най-малко 61 лв./дка ще плащат земеделските стопани, които желаят да обработват общински земи на територията на община Балчик. Офертите ще бъдат обявени на търг с тайно наддаване. Началната тръжна цена на земеделските парцели е определена на последното заседание на Общинския съвет на Белия град.

Сеитбата върви: Засяха близо 70 000 дка с пролетници в Добруджа

Земите ще се отдават за 5 години, считано от 1 октомври 2021 г. до 1 октомври 2026 г.  В почти всички населени места на общината има свободни общински парцели. Най-много са площите в землището на село Оброчище, разположено в близост до морския бряг. Единствено в селата Бобовец и Храброво няма терени за отдаване под наем. 

30 % от постъпленията от наемите на общинските земеделски земи трябва да се използват за дейности в съответните населени места, се посочва още в решението на общинските съветници. Над 900 000 лв. са планираните постъпления в бюджета на община Балчик от наем на земеделски парцели. 

През миналата година общината отчита по-слаби постъпления в хазната. Причините са сушата и пандемията Covid-19. Земеделието и туризмът са основните пера, които носят приходи.

Крайморската община разполага с едни от най-плодородните земи в Добричка област. Традиционно в нея се изплащат и едни от най-високите ренти за обработваема площ. През 2020 г. обаче сушата свали наемите. Дори в най-голямата земеделска кооперация в община Балчик – ЗК „Черно море“, стопанската година завърши с ренти от 55 лв./дка.