606 кг/дка е средният добив от пшеница в Добричка област, показват данните на областната земеделска служба. Ожънати са около две трети от засетите през есента 1 200 000 дка. Земеделските стопани са денонощно на полето.

И на вас ли ви отрязаха главите" по подмярка 4.1.2?

„Времето е жътвено! Природата е с нас!“, коментира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Тя уточни, че добивите от пшеница са от 500 до 800 кг/дка, като в единични полета стигат до 1 тон.

Добрите резултати до момента вече дават "резултат". „Веднага ескалираха очакванията за ренти, макар че е твърде рано за такива изчисления. Все още не сме прибрали пшеницата в цялата област, не сме пожънали останалите култури, за да се коментира. Докато реколтата е на полето, тя не е наша, за да пресмятаме. Ето, вижте какво се случва с колегите във Врачанско, където имаше бури и паднаха градушки и унищожиха посевите“, изтъкна Радостина Жекова. Повече от ясно е, че всеки собственик на земя ще си получи рента в зависимост от сключените договори.

Състоянието на пролетните култури в момента е много добро. „Притеснения имаме за царевицата, тъй като тя в момента налива зърно и дърпа вода от почвата“, допълни производителката. „Според дългосрочните прогнози за времето в следващите 40 дни няма да има дъжд, а в същото време температурите ще се увеличат до 34 градуса. Това ще се отрази, ще се свият листата на царевицата“, разясни Жекова. По думите й валежи от 10-20 литра ще бъдат от съществено значение за тази култура. 

При слънчогледа притеснения няма. Маслодайната култура през това лято е в продължителен цъфтеж и това ще подпомогне пчеларите, които имаха изключително тежка и трудна пролет.